"Zapad sa Vučićem pravi grešku kao sa Miloševićem": Sagovornici Danasa o Raminom i Plenkovićevom zahtevu za uvođenje sankcija Srbiji 1Foto: A. H./ATAImages.

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković zatražili su da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije Srbiji zbog oružane pobune na severu Kosova, u mestu Banjska, kada je ubijen kosovski policajac.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare najoštrije osudili nasilje srpskih paravojnih jedinica na severu Kosova, kao i njihovu „heroizaciju“ od strane Beograda, pozivajući na mere EU i Zapada protiv Srbije zbog toga.

Podsetimo, u sukobu u Banjskoj, osim kosovskog policajca, stradalo je i troje Srba, pripadnika te oružane, paramilitarne grupe, nakon čega su srpske vlasti proglasile dan žalosti u Srbiji.

Govoreći o zahtevu Rame i Plenkovića da se Srbiji uvedu sankcije, Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, kaže za Danas da od reakcije EU i SAD zavisi mnogo toga.

– Do sada je politički Zapad sa Vučićem činio potpuno istu grešku kao sa Miloševićevim zlikovačkim režimom. Činili su mu sve moguće ustupke, sa neostvarivom idejom da ga “privuku” ka Zapadu. To se neće nikada desiti. Naprotiv, siledžije ustupke Zapada posmatraju kao slabost i onda postaju još agresivniji. Videli smo to u odnosu između Angele Merkel i Vladimira Putina – kaže Gruhonjić.

Vučić mora što pre da ode sa vlasti

Vučić mora što pre da ode sa vlasti, dodaje, a to je preduslov svih preduslova za stabilizaciju prilika u regionu.

– Naravno, nemam iluzija da će nakon toga ovde u Srbiji “procvetati demokratske ruže”. Jer, naime, ubedljiva većina opozicije i intelektualne elite deli Vučićeve velikosrpske nazore. Ali, Vučićeva mafijaško-etnonacionalistička hobotnica mora biti razbijena. To i nije tako težak zadatak jer su se toliko napljačkali da odavno razmišljaju ko će kome raditi o glavi. Njihov odlazak sa vlasti je preduslov da se, na prvom mestu, ponovo izborimo za slobodne izbore. Da prestanemo gledati na komšije sa hegemonističkim ambicijama. I da se Srbija konačno posveti samoj sebi, ne bi li se nekako konačno, nakon 200 godina, formirala kao moderna država – objašnjava naš sagovornik.

Valjda je sada jasno zapadnim emisarima da Vučić želi rat

Kako ističe, valjda je sada svim onim zapadnim emisarima konačno jasno da Vučićeva Srbija ponovo želi rat na postjugoslovenskom prostoru i da su Vučić i Srpska pravoslavna crkva i još mnogu drugi ruski “proksiji” na Balkanu.

– Oni žele pod svaku cenu otvoriti balkanski front, kako bi obezbedili da se fokus svetske javnosti pomeri sa Ukrajine. Uostalom, teroristički napad na sever Kosova bio je najavljivan kroz koordinisanu akciju žvrljanja grafita-murala “Kad se vojska na Kosovo vrati” poslednjih meseci. Potom smo čuli Vučićev agresivan nastup na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Neprestano imamo naslovne stranice tabloid(iot)a sa kojih se stalno najavljuju ratovi sa susedima… Šta onda nije jasno? – kaže Dinko Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, i Rusima i ovdašnjim kvislinzima bi najviše odgovaralo da se na Balkanu ponovo zarati.

Zamrznuti konflikt odgovara Moskvi i Beogradu

– Ali, treba skrenuti pažnju na još jednu stvar: i ovo što je sada urađeno na Kosovu donekle predstavlja ostvarenje njihovih minimalnih ciljeva, a to je da se na Kosovu do u beskonačnost produži ”zamrznuti konflikt”. To odgovara samo Moskvi i Beogradu. I ako se Zapad sada opet opredeli za nekakav “srednji put”, što su bile njihove prve reakcije na teroristički napad Srbije na Kosovo, onda nema prepreka da Moskva i Beograd zaista krenu u rat na Balkanu – smatra sagovornik Danasa.

Što se konkretno Rame i Plenkovića tiče, kaže dalje, nadam se da je u slučaju Rame to i definitivni znak da se odrekao ideje “Otvorenog Balkana”, što je drugo ime za pokušaj teritorijalne podele Balkana, to jest drugo ime za rat.

– A što se PLenkovića tiče, nadam se da je to naznaka odustajanja od podrške politici podele Bosne i Hercegovine, čemu zvanični Zagreb neprestano daje prećutnu podršku kroz izostajanje kritike na račun pakta Dodik-Čović, čiji cilj je razaranje BiH – zaključuje Dinko Gruhonjić.

Cela EU smatra da bi Srbiji trebalo uvesti sankcije

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa kaže za Danas da je zahtev Andreja Plenkovića i Edi Rame o uvođenju sankcija Srbiji je mišljenje apsolutne većine članice EU.

– U tom smislu Plenković i Rama su se saglasili da uvođenje sankcija Srbiji bio bi jasan i slikovit način da se ukaže evropskoj i svetskoj javnosti ko je kriv u celokupnoj stvorenoj situaciji. Ono što i Plenković i svi ostali u EU treba hitno da razmatraju je ukidanje kaznenih mera za Kosovo koje kako se vidi nisu trebale da budu uvođene – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari