Zašto Vučić svaki put tvrdi da neće ići u Brisel na sastanak sa Kurtijem, pa uvek ode? 1foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

„Ne idem na sastanak sa Kurtijem u Brisel, jer je besmislen razgovor sa čovekom koji nije spreman da razgovara“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u nedelju, ali je, ipak, ostavio mogućnost da se ipak pojavi samo „tehnički“.

I nije ovo prvi put da se Vučić pred domaćom javnošću „junači“, ali da kada dođe trenutak da se ide u Brisel ili Tiranu on, ipak, nema dovoljno hrabrosti da se tamo i ne pojavi.

Slična situacija bila je i početkom februara ove godine. I tada je najavio da neće da ide u Brisel sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

„Mogu da govore šta hoće, ali moraju da mi kažu šta je smisao toga. Nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju. Pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa nečim ili posle nečega, nemojte da me zovete, jer tada me zovete u turizam, a nisam zainteresovan pošto sam bio u Briselu 200 puta. Ako me zovete onda me obavestite najpre da su isporučili ZSO, pa kada isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom“, rekao je Vučić i potom otišao u Brisel.

I ne samo što je otišao, nego je i prihvatio francusko-nemački sporazum, a potom i Ohridski, bez obzira što Zajednica srpskih opština nije ni na vidiku.

Početkom decembra prošle godine predsednik Srbije je u dramatičnoj telefonskoj izjavi za TV Pink, koju je potom objavila i TV Hepi, rekao da neće ići na samit EU-Zapadni Balkan koji se održava 5. i 6. decembra u Tirani, da bi dan kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom Oliverom Varheljijem, rekao da će o odlasku odlučiti tokom vikenda, jer mu je Varhelji rekao: „Aleksandre moraš da prisustvuješ i kažeš pred 27 njih šta misliš“.

Dan pred EU samit u Tirani Vučić je već kolebljivo izjavio da nije siguran da će biti koristi od njegovog odlaska u Tiranu, ali da bi bilo velike štete ako ne ode.

„Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i svega drugog. Ovako, bez obzira što je tema Zapadni Balkan i što će 20 njih početi da govori o sankcijama prema Rusiji i problemu Kosova na neadekvatan način, možda su moji saradnici u pravu kad kažu da je bolje da čuju makar jedan odgovor, nego da ništa ne čuju“, rekao je Vučić. I naravno otišao je u Tiranu..

U poslednjih jedanaest godina zaricao se Vučić da mnogo toga neće učiniti, ali kako kažu sagovornici Danasa sve je to bilo pred domaćom javnošću, ali da pri susretima u Briselu, Vašingtonu, Parizu ili Berlinu nije pokazao previše hrabrosti.

„Vučićeve pretnje i TV junačenja u odnosu na Kurtija uglavnom su samo za domaću , odnosno unutrašnju upotrebu. I u tom ključu treba posmatrati i ove poslednje izjave u vezi odazivanja na Boreljov poziv i odlaska, odnosno neodlaska u Brisel.“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Prema njegovim rečima Vučić se prvo na konferenciji za medije junači i viče kako nema šta da traži u Briselu sve dok…. A onda, na kraju, ili sutradan, kaže kako će možda ipak da ode – ali „samo turistički“, ili, kao što je rekao poslednji put, „samo tehnički“.

„Na stranu dilema kako se to ide samo „tehnički“ i šta u datom kontekstu to uopšte znači. Drugim rečima, sem verbalnog junačenja za domaću medijsku upotrebu, čini se da nema hrabrosti, snage ili volje za neko ozbiljnije, a pogotovo ne direktno suprotstavljanje „molbama“ iz Brisela i Vašingtona“, napominje Vukadinović.

I Miloš Jovanović, lider Novog DSS podseća podseća na šta se sve Vučić zaklinjao da neće da pristane , da bi na kraju pristajao na sve što od njega traži Zapad .

„Rekao je da KM tablice ostaju, a one nestaju svakim danom. Rekao je da bilo kakav oblik priznanja Kosova i Metohije, formalnog ili neformalnog, kao i članstvo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir, pa je prihvatio francusko- nemački sporazum u kome sve to piše“, kaže Jovanović.

Podseća i da je Vučić pre četiri meseca rekao da u Brisel može da ide samo turistički dok se ne isporuči ZSO, pa je otišao nažalost kao predsednik Srbije.

Predrag Marsenić, potpredsednik Novog DSS dodaje da svaki put kad Vučić ode na neki dijalog preda još neku srpsku instituciju na KiM.
Postavlja se pitanje, kako kaže, možemo li uopšte verovati čoveku koji je predsednik države, da li je lično ucenjen i zašto pristaje na svaki ultimatum.

„Zbog svega toga što on radi, i zbog svih tih laži mi imamo samo jedan zahtev – ostavka Aleksandra Vučića i raspisivanje izbora na svim nivoima“, poručuje Jovanović.

Vojislav Mihailović, lider POKS-a smatra da je odavno jasno da se Vučić ne pita ništa, već da o svemu odlučuju njegovi partneri sa Zapada, koji mu prenesu šta će da radi i kako da se ponaša.

„U to smo se uverili nebrojano puta, od najave neodlaska u Tiranu, pa odlaska, od parade ponosa da je neće biti, pa je bude i tako dalje. Vučić pokušava da napravi predstavu za narod da je odlučan u nekom stavu i da se nešto pita, sa nadom da se građani neće setiti kasnije šta je pričao. Niko mu više ne veruje. Naravno da će se videti sa Kurtijem, ne samo tehnički, nego i netehnički. I naravno da će rezultat tih razgovora biti na štetu Srba, kao što uvek bude“, zaključuje Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari