Aleksandar Vučićfoto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. decembra u četvrtak uveče, u dramatičnoj telefonskoj izjavi za TV Pink, koju je potom objavila i TV Hepi, da neće ići na samit EU-Zapadni Balkan koji se održava 5. i 6. decembra u Tirani, da bi 2. decembra na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom Oliverom Varheljijem, rekao da će o odlasku odlučiti tokom vikenda.

Vučić je rekao da mu je Varhelji rekao: „Aleksandre moraš da prisustvuješ i kažeš pred 27 njih šta misliš“.

*Povod

Povod za Vučićevo telefonsko uključenje u program TV Pink bila je izjava portparola EU Pitera Stana koji je pozdravio odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, umesto Gorana Rakića iz Srpske liste, postavi Nenada Rašića iz Progresivne demokratske partije (Rašić je odmah izjavio da će mu savetnica biti kosovska političarka Rada Trajković).

*Šta je Vučić sve rekao – transkript izjave:

„To je najblaža reč koja bi mogla da se upotrebi, jer izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto, kao i Rada Trajković koja je bila na njegovoj listi pokazuje da oni u stvari žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM. I sada nekoliko stvari koje želim pre mog zvaničnog obraćanja, delimično sutra sa evropskim komesarom, ako do toga uopšte dođe pošto nisam siguran posle mojih reči da će do toga doći i posle naših odluka u međuvremenu. Ali u subotu ću se svakako obratiti građanima. Dakle, sramna izjava je jedna blaga reč za jedan bedni antisrpki odnos koji su pokazali kroz ovu izjavu, jer ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti to nije … a ja sam ovo smanjio sve ono što je trebalo o njemu da kažem. I ćutim mesecima, ćutim godinama, trpim gluposti od svih i u regionu i u Evropi na sve moguće načine…

Taj teroristički ološ što je uradio danas trebalo je da dobije zasluženu osudu EU, naravno nije je dobio, dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko. I tako se ponašaju svaki put. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, prekršili su norme i međunarodnog javnog prava, sve demokratske principe i norme po kojima se biraju ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne nekom ko je dobio jedan posto glasova. Baš ih briga. Zato što je to u skladu s interesima jedne evropske sile i zato što je to u skladu s interesima koje neko treba da provede, a protiv Srba.

Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. Koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i imaju poverenje zapadnih agentura koji su ih na to mesto postavili, misleći da će tako da unište Srbiju. Misleći da će time nas da uplaše, misleći da će time da kažu vi ste sami na svetu, ne možete ništa… Nema problema. Možete da uništite predsednika Srbije, možete da organizujete ponovo proteste po Srbiji, možete da me ubijete možete štagod hoćete. Za mene je KiM najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja, bolje je da me nema, bolje je da me nema ponavljam, nego da vam je predam u ruke. I neću vam je predati u ruke.

I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi dođite lepo, uzite dnevnice, naputujte se avionima pričajte gluposti, lupetajte štagod hoćete, kako vam se hoće. Svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema nikakvih problema, sve je to u najboljem redu, samo to radite bez Srbije. Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete to da napravite. Onda kad se budete lepo obratili Srbiji sledeći put, onda vodite računa o svemu što je do sada usvojeno u Briselu, o tome da li je to provedeno u delo, vodite računa o svojim izjavama, vodite računa o tome da poštujete Srbiju i građane Srbije, jer građani Srbije nisu deveta rupa na svirali bilo kome i ne dam vam da ih ponižavate. Nikad vam to više neću dozvoliti, a radili ste to bezbroj puta, nego uvek računam možda smo pogrešili, možda smo mi preterali, pa možda treba da ih pustimo još jedanput. Nema više. Srbija je svoja na svome, Srbija će čuvati sebe.

Ima mnogo problema u energetici i o svemu drugom o čemu ću u subotu da govorim građanima Srbije. A što se ovog tiče, ti teroristički ološu vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina, zajedno sa ovim kvislinzima koje si izabrao, jer Srbi zajedno sa državom Srbijom znaće da vam odgovore. A vi iz Evrope sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što bih imao stvarno da vam kažem i to je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem. U subotu spremam detaljniji, temeljniji, odgovorniji i ozbiljniji odgovor. Hvala vam najlepše i pozdrav svim vašim gledaocima“.

*Posle Vučića oglasila se iste večeri i premijerka Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je kao „sramotnu“ izjavu portparola Evropske unije Petera Stana o imenovanju Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova i navela da zbog toga Srbija neće učestvovati na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani.

„Posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu. Ili će EU početi da poštuje vrednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani ove godine“, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Ovakva reakcija je sramota EU. Čekali smo da vidimo šta će Unija reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu. Imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i sa voljom naroda iskazanoj na izborima, a što je najvažnija volja“, napisala je premijerka Srbije.

Dodala je da Priština imenovanjem Rašića nastavlja da „nipodaštava“ jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosovu.

*Šta je rekao Piter Stano
Stano je izjavio da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu, preneli su mediji.

On je pozvao obe strane da hitno rade na povratku Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u „ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji“.

*Vučićeva izjava sutradan sa Varheljijem:

O izjavi prethodne večeri Vučić je rekao da se ne stidi svojih emocija i da bi sve reči potpisao.

„Svima da poručim – nisam ni lud, ni pijan, ni blesav. Jer od svega što pijem, pijem čaj od kamilice. Međutim, ukazao sam mu na sve što se dešavalo od početka godine i kako se postepeno urušavala svaka vrsta mogućnosti za normalan razgovor sa Prištinom. Ni za jednu reč se nisam pokajao. Sve što sam rekao o Kurtiju, Rašiću i Trajković – mislim. Sve što sam rekao juče, potpišite mi i danas. Da li je trebalo da koristim više birokratski, diplomatski rečnik? Možda. Ali molim vas da me saslušate šta se sve zbivalo od početka godine i da li bi me iko ikad čuo da sam nastupio na drugačiji način“, rekao je on danas.

Vučić je dodao da se „ne stidi svojih emocija“, jer je, kako kaže, rekao istinu.

„Da li vi razumete da mi treba da se bukvalno porodimo da bismo ubacili pola umetnute rečenice o nečemu što je podrazumevajuće – da svi potpisani sporazumi u prošlosti moraju da se sprovedu u delo. Onda sam primoran da slušam o tome kako je Hrist nedavno došao na vlast u Prištinu… Slušate gluposti i ludosti, ali i to nije problem. Već je problem što iz nedelje u nedelje sprovidte akcije koje dovode u pitanje opstanak mira i stabilnosti. Ovo što sam vam ja rekao znaju svi u Evropi, samo se prave i neće da vam kažu da je to tako zato što imaju jednu državu članicu koja će biti najostrašćenija i koja će čuvati svoje čedo. Šta ste mislili? Da ću da se uplašim i da neću da kažem ono što mislim? Ljudi, meni je ovo poslednji mandat. Ja sam dobio ogromno poverenje naroda koje moram da opravdam. Ako sam nešto uradio time što sam uradio juče i danas, da ukažem na to što se stvarno dešava, šta me briga šta što sam ja izgubio u očima bilo koga u Briselu, Vašingtonu, Berlinu… Ako je to bio jedini način, srećan sam što sam to uradio“, poručio je on.

*Podrška

Pojedine parlamentarne partije poput POKS-a saopštile su da podržavaju odluku Vlade Srbije o neodlasku u Tiranu.

„Pozdravljam ovaj zaokret u politici Vlade Srbije prema predstavnicima EU, kao i najavu da više neće učestvovati ni na jednom samitu dok EU ne promeni dvostruke standarde prema Srbiji, odnosno antisrpsku politiku“, rekao je potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari