Brnabić: Reakcija Stana sramota EU, Srbija neće učestvovati na samitu u Tirani 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, reagujući na izjavu Petera Stana, navela da je takva reakcija sramota Evropske unije i da imenovanje Nenada Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumim, već i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanoj na izborima. Poručila je da Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Premijerka Brnabić je, u reakciji na izjavu Petera Stana, istakla da je „ovakva reakcija sramota Evropske unije“, prenosi RTS.

„Čekali smo da vidimo šta će EU reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu. Imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već je i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanoj na izborima, a što je najvažnija volja“, navela je Brnabićeva.

„Ponovo pitam – nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na KiM uskraćeno pravo glasa ove godine, i to dva puta, na šta je EU reagovala jednom rečenicom u Izveštaju o napretku, i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na KiM, dakle pitam EU – gde su te evropske vrednosti, gde je demokratija, gde nestade vladavina prava?“, dodala je predsednica Vlade.

Brnabićeva je navela da „posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu“.

„Ili će EU početi da poštuje vrednosti koje propagira, ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Po prvi put, Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani“, naglasila je premijerka Ana Brnabić.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano ranije danas pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

U ime Evropske unije pozvao je obe strane da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari