"Biću bolji ministar od mog prethodnika Gorana Rakića": Nenad Rašić za Danas o svom učešću u Vladi Kosova 1Foto: Medija centar

„Nije preveliko iznenađenje što me je kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao za ministra za zajednice i povratak, jer sam pre tri godine bio direktor kancelarije za zajednice. Imam iskustvo u saradnji sa premijerom Kurtijem i u budućem radu očekujem njegovu punu podršku. Moje imenovanje posledica je odluke Srpske liste i dosadašnjeg ministra Gorana Rakića da napusti institucije. Moj zadatak će biti da budem bolji od svog prethodnika, što verovatno i neće biti težak posao“, kaže u razgovoru za Danas Nenad Rašić, predsednik Progresivno-demokratske stranke.

Prema Rašićevim rečima imenovanju su prethodila dva duga sastanka sa Kurtijem i tada je dobio obećanje da će biti otvoreno novo poglavlje u međusobnim odnosima Srba i Albanaca.

Prema njegovim rečima Srbima sa juga, koji broje 65 odsto Srba na Kosovu, važne su institucije za rešavanje svih problema sa kojima se suočavaju.

„Mi smo pragmatični i smatramo da moramo da budemo deo institucija“, kaže Rašić i dodaje da je učinak donedavnog ministarstva za zajednice i povratak, na čijem čelu je bio Goran Rakić, veoma skroman, jer ono nije vođeno na adekvatan način.

Rašić se nada da će uspeti da promeni taj uticaj ministarstva, da će sarađivati sa svima i da se nada ono zaista postati most komunikacija , uz negovanje stavova Srba sa KiM.

 

Na pitanje znači li to da je spreman da pravi most komunikacija i sa srpskom listom, Rašić ističe da je njihova nesaradnja uvek bila jednostrana.

„Svakoga ko imalo drugačije misli, Srpska lista je uvek videla kao oponenta i neprijatelja, a ne kao političkog suparnika. Mi smo različiti u svakom pogledu“, navodi sagovornik Danasa .

 

Rašić ističe da u narednim danima očekuje napad Srpske liste na njega zato što je prihvatio funkciju ministra. Očekuje i raznorazne epitete, iako je i Goran Rakić bio ministar u toj istoj Kurtijevoj vladi.

„Navikao sam se da nenormalno postane normalno i naravno navikao sam se na pežorativne i uvredljive epitete kojim me svakodnevno čašćavaju ljudi iz Srpske liste. Taj rečnik nije nimalo prijatan i ja na to neću da odgovaram, jer je to stvar domaćeg vaspitanja i onoga što nosiš iz kuće“, kaže Rašić.

On napominje da će Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova biti imenovana za njegovu savetnicu.

“Ona poseduje bogato iskustvo i znanje i sigurno da može mnogo šta da se nauči od nje, ali i da da ogroman doprinos radu ministarstva. Takođe pored toga ona bila jedna od kandidata na listi i samim tim preuzela je odgovornost imajući i hrabrosti da bude deo liste“, ističe Rašić.

 

 

Sagovornik Danasa kaže da je u razgovoru sa kosovskim premijerom pokušao da izdejstvuje odlaganje lokalnih izbora u četiri srpske opštine, ali je dobio odgovor da to nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti predsednice Kosova.

„I dalje smatram da je jedino pravo rešenje prolongiranje izbora. Ako se sprovedu izbori najverovatnije ćemo imati četiri gradonačelnika koji će biti Albanci i to će dodatno povećati stepen netrpeljivosti. Da ne pominjem koliko će građani izgubiti, jer će u naredne dve godine imati gradonačelnike koji nemaju većinsku podršku“, kaže Rašić.

Na pitanje da li veruje da će neki dogovor između Srbije i Kosova zaista biti postignut na proleće, kako tvrdi Kurti, Rašić kaže da je siguran da postoji neki rok.

 

„Ne znam da li će sporazum biti postignut u maju, junu ili julu, ali siguran sam da će to svakako biti u 2023. godini. Mislim da su sve igre istrošene i da Evrpa i SAD žele finaliziranje sporazuma „, zaključuje sagovornik Danasa, koji je bio i ministar za rad i u vladi Hašima Tačija od 2008. do 2014. godine.

Da podsetimo Srbi sa severa početkom novembra napustili su institucije, nakon odluke kosovskih vlasti da suspenduju direktora Policije za region sever Nenada Đurića, jer je odbio da sprovodi odluku o preregistraciji registarskih tablica. Poslanici Srpske liste, gradonačelnici, odbornici skupština opština, policajci, carinici i zaposleni u pravosuđu u četiri opštine na severu Kosova napustili su te institucije, protiveći se primeni odluke Vlade Kosova o registarskim tablicama.

 

Trajković: Želim da vratimo ravnomerno inreresovanje za sve Srbe sa KiM
„Prihvatila sam ulogu savetnika ministra za zajednice i povratak, jer smatram da je potrebna ravnomernost podrške Srbima na području Kosova. Mislim da je suviše isforsiran sever Kosova, a gotovo je zaboravljen prostor ispod Ibra i enklave. Stanovništvo enklava palo je u zaborav i isključivo je vezano za Srpsku pravoslavnu crkvu. Želim da vratimo ravnomernost interesovanja za Srbe na celom Kosovu“, napominje Rada Trajković, objašnjavajući za Danas, zbog čega je pristala da ubuduće obavlja funkciju savetnika ministra Nenada Rašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari