Aljbin Kurti: Oduvek sam cenio Rašića zbog njegove korektnosti i odlučnosti 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, povodom imenovanja predsednika Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, da je ga je oduvek cenio, prenosi Kosovo online Gazetu ekspres.

„Uvek sam ga cenio i cenim zbog njegove korektnosti i odlučnosti, uveren da je i on doprineo Kosovu i građanima Srbije“, rekao je Kurti.

Kurti je danas Rašića imenovao za ministra za zajednice i povratak. To mesto je ostalo upražnjeno kada je prethodni ministar i predsednik Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku u trenutku kada su politički predstavnici Srba napustili kosovske institucije, kao i srbi sa severa Kosova, zbog odluke kosovske vlade o registarskim tablicama.

Rašićeva lista Građanska inicijative Sloboda, pravda i opstanak na poslednjim parlamentarnim izborima, prema rezultatima koje je objavio CIK, na celom Kosovu osvojila je 1.508 glasova ili 0,173 odsto. Na istom izborima Srpska lista imala je 44.407 glasova. Na rašićevoj listi na tim izborima bila je i predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije Rada Trajković.

Rašić je 2020. godine, tokom prvog saziva vlade Aljbina Kurtija imenovan za savetnika premijera u Kancelariji za zajednice. Podneo je ostavku u aprilu iste godine, nakon što je protiv njega podignuta optužnica.

„Verujem u nevinost Nenada Rašića. Reč je o starim procesima vlasti na Kosovu. A radi se o optužnicama kada nisu optuženi rukovodioci, već ljudi koji su tu u trećem i četvrtom krugu i uvek da se izbjegne srž problema. Gospodin Rašić mi je danas predao ostavku, ja sam sa žaljenjem prihvatio njegovu ostavku”, rekao je tada Kurti.

Rašić je u međuvremenu izjavio da mu je žao što je do toga došlo i izjasnio se kao nevini.

Optužnica koja je podignuta protiv Rašića i drugih teretila ih je zazloupotrebu položaja u vezi četiri hidroelektrane tokom privatizacije distribucije KEK.

Osnovni sud u Prištini je pre nekoliko dana odlučio da oslobodi četiri bivša ministra Vlade, Mimozu Kusari-Ljilju, Nenada Rašića, Besima Bećaja, Dardana Gašija, kao i Fljanzu Hodžu i Arbena Džuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari