Varhelji sa Vučićem: Promenićemo energetsku mapu Balkana, imamo obećanje predsednika, u Tirani ugovor o romingu 1Printskrin TV Pink

Želimo da ostanemo glavni politički i ekonomski partner i nastavićemo da podržavamo Srbiju, nastojaćemo da je pomognemo u borbi protiv ekonomske i energetske krize i nelegalnih migracija, poručio je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varhelji je pomenuo i da ima „obećanje predsednika“ da će pomoći u sprovođenju restriktivnih mera (protiv Rusije) povodom rata u Ukrajini, kako bi se na taj način one propisno sprovele i rat zaustavio.

Potrebno nam je da nam Srbija kao kandidat pomogne, u njoj vidimo snažnog saveznika, i zato vidim kao jasnu poruku obećanje predsednika da će nam pomoći da sprovedemo sankcije kako bismo zaustavili ovaj rat, rekao je Varhelji.

Napredak u vladavini prava je ključan ali neće biti dovoljan, usklađivanje sa spoljnom politikom EU ima veću važnost nego ranije, ratom u Ukrajini napadnuta je i Evropa, naveo je zvaničnik EU.

Govoreći o predstojećemo samitu EU Zapadni Balkan koji se 6. decembra održava u Tirani, Oliver Varhelji je izrazio nadu da to neće biti samo „akademska rasprava“.

Nadam se da ćemo imati potpisivanje ugovora o romingu, da će Zapadni Balkan ući u evropski roming prostor i da će sledećeg leta kada idu na more imati korist od toga, istakao je Varhelji.

Naveo je i da je sa zvaničnicima Srbije razgovarao o dva pitanja – energetika i migracije – ističući da je energetska kriza takva da o toj temi razgovarate bilo da pričate sa predsednikom zemlje ili da se sretnete sa nekim od koga kupujete novine.

Zbog energetska kriza spakovali smo paket pomoći od 2,5 milijarde evra za region ZB, jer vidimo da su zemlje sa manje finansijskih sredstava zaokupiratne time kako da prođu kroz zimu i da plate račune za grejanje, dodao je Varhelji.

Ponosan sam i srećan što mogu da doprimesem, dodao je evropski zvaničnik i naveo da početkom godine stiže 165 miliona evra pomoći kako bi se pomoglo domaćinstvima i malim preduzećima da premoste energetsku krizu.

Drugi deo programa biće posvećen ulaganjima koja treba da promene energetsku sliku Zapadnog Balkana i o tome smo razgovarali, istakao je Varhelji, dodavši su dosadašnje rute snabdevanja nemoguće i „moramo da ih promenimo“.

Moramo da uspostavimo nove rute, da poguramo naše bugarske prijatelje da ubrzaju izgradnju intergasnog konektora sa Srbijom, i gde ćemo videti azerbejdžanski gas kako dolazi u Srbiju, naveo je visoki predstavnik EU.

Napomenuo je da isto važi i za Severnu Makedoniju, guramo projekat i novog tečnog gasa na Jadranu, guramo projekte snabdevanja kao što su Egipat i Tunis, kojima ćemo moći brzo da dopremimo energiju, a Zapadni Balkan može da postane ulazna tačka za novo snabdevanje energijom EU.

Varhelji je pomenuo i novi stil izgradnje stambenih objekata koje manje troše energiju, i istakao da EU želi da smanji dosadašnju energetsku zavisnost i pojača efikasnost.

Sve je to deo investicionog plana vrednog 30 milijardi evra, ali energetsko energetski bezbednosni paket dolazi povrh toga, jer su potrebe sada mnogo veće od onog što smo planirali pre dve godine, naveo je evropskih zvaničnik ukazujući da je još tada bila namera da se zameni gas kojim se Srbija snabdeva azerbejdžanskim gasom.

Govoreći o drugom pitanju, nelegalnoj migraciji, Varhelji je pomenuo da se nelegalna migracija koja nas vraća u 2015. i da to predstavlja pretnju i za Srbiju i za Zapadni Balkan, te da niko ne može da se nosi sam sa ovim problemom.

Jačamo našu podršku zaštiti granica kako bismo zaustavili nelegalnu migraciju, naročito na granici Severne Makednojie, gde ćemo obezbediti dodatne graničare i opremu.

Oni koji nemaju pravo da budu ovde moraju odmah moraju da se vrate, moramo držati po strani lažne azilante, poruka mora da bude vrlo jasno, onaj ko nema pravo da ostane, neće moći da ostane, istakao je Varhelji.

Srbija u tom delu može da računa na finansijsku, političku i ekonomsku podršku do iznosa od 350 miliona evra do 2024. godine, i već smo odobrili projekte od 200 miliona evra, dodao je.

Udvostručili smo napore u borbi protiv krijumčara, ali cenimo Vučićeve napore, naveo je visoki predstavnik Unije, pomenuvši i da evropske zemlje poput Austrija daju pozitivan primer, izrazivši očekivanje da će se tim koracima pridružiti veliki broj članica EU.

Dva ključna koraka još nedostaju, ali nakon razgovora ovde, imam snažno uverenje da će se sve to brzo desiti, dodao je Oliver Varhelji.

O procesu pristupanja Srbije EU, on je prokomentarisao da smo prošle godine smo videli priznanje velikih koraka u vladavini prava, ali da treba da se realizuju nove zadaci, pomenuvši deo koji se tiče Medijske strategije, i koji je od ključne važnosti.

Potrebne su nam jasne poruke i jasni koraci iz Beograda, poručio je Oliver Varhelji, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.