Prioriteti Olivera Varheljija energetika i migracije 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji boravi 1. i 2. decembra u poseti Srbiji kako bi razgovarao o prioritetima u okviru procesa pridruživanja Srbije EU, uz fokus na energetsku saradnju i saradnju u oblasti migracija.

Posetu Beogradu Varhelji počinje tako što će prisustvovati predstavljanju implementacije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora – energetskog projekta koji sufinansira Evropska unija i koji će obezbediti veću energetsku stabilnost i efikasnost u Srbiji, zajedno sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Uveče se sastaje sa potpredsednicima skupštine i šefovima poslaničkih klubova iz redova opozicije, najavljeno je iz EU info cnetra.

Za sutra su najavljeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem i ministrima spoljnih poslova Ivicom Dačićem i unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

Varhelji će u Beogradu takođe prisustvovati potpisivanju sporazuma o EU finansiranju kojim se utvrđuje pravni okvir za buduću pretpristupnu pomoć EU Srbiji, a biće obeležen i početak implementacije dva projekta finansirana od strane EU, koji podržavaju kapacitet Srbije da upravlja migracionim tokovima i graničnim kontrolama.

Varhelji je početkom sedmice boravio u poseti BiH, a pre dolaska u Beograd danas je učestvovao u raspravi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o podršci EU podržava reformama i rastu u regionu proširenja i pomoći Zapadnom Balkanu u suočavanju s energetskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari