Vučić "izbačen iz takta" zbog postavljanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi: Jesu li ga možda iznervirale i reči premijera Kosova? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sinoćnjem, čini se, nekontrolisanom izlivu besa, zbog postavljanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, izvređao je Rašića i Radu Trajković, koja će mu biti savetnica, kao i Evropsku uniju, ali i premijera Kosova Aljbina Kurtija nazvavši ga „terorističkim ološem“.

Osim što je Vučića izbacilo iz takta ovo postavljanje, za koje tvrdi da nije smelo da se dogodi, ali i blaga reakcija Unije koju „kažnjava“ tim što Srbija neće prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani, moguće je i da su ga iznervirale i Kurtijeve izjave u intervjuu u sredu uveče za sarajesvki N1.

Podsetimo, Kurti je između ostalog rekao, kako je preneo Kossev, da bi trebalo da se da šansa dijalogu Beograda i Prištine. Međutim, priznaje da on neće biti lak, jer, kako kaže, Srbija „nije normalna država“.

„Mi želimo dogovor, idemo u dijalog. Izgleda da Beograd i Vučić ne žele dogovor… Kosovo je normalna država koja ima progres i razvitak, ali naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. To nije do Kosova, nego što Srbija nije normalna država. Ona je autokratija koja drži veoma široke i tesne veze sa Kremljem. Tokom vladavine SNS-a Srbija je postala gubernija Rusije i zato je situacija na Balkanu opasna jer osim što se borimo sa hegemonijom Beograda, tu je i Rusija. Kosovo ima svoju vojsku i policiju i mnogo je demokratičnija država od Srbije, a nezavisnost Kosova je mnogo veće nego u Srbiji koja je zavisna od Rusije. Mi smo po ekonomskom rastu pre Srbije. U Srbiji opozicija ne može pobediti, a na Kosovu smo kao opozicija dokazali da možemo preuzeti vlast. To je glavni test demokratije“, poručio je Kurti.

Zatim, podsetivši da je predsednik Srbije, bio ministar za vreme Miloševićeve vlasti, Kurti tvrdi da se Aleksandar Vučić „ni dan danas ne distancira od Miloševića“.

„On zapravo ide i dublje od toga. Jer, na primer, kada je došao u severni deo grada Mitrovice na Kosovu, septembra meseca 2018. godine, on je citirao Nikolaja Velimirovića. Citira neke ljude koji su sarađivali sa nacistima i fašistima tokom i pre Drugog svetskog rata“, kaže Kurti.

On je ujedno tumačio Vučićeve tvrdnje da mu je ovo poslednji mandat, te da neće da prizna Kosovo dok je predsednik.

Kaže da je moguće da srpski predsednik želi da kaže „dobro, priznaće se Kosovo od strane Srbije, ali to će da uradi neko drugi“, kao i kontradiktorno želi da kaže da ne bi trebalo da dođe neko drugi, jer će taj drugi da prizna Kosovo.

Ovakve poruke, ocenjuje Kurti, namenjene su za unutrašnju politiku.

Navodi da je potrebno dosta „sistemskog nasilja“ da bi se stvorilo i održavalo ovakvo stanje kakvo je u Srbiji danas. Vučić je, tvrdi „čovek nasilja“.

„Ali to se ne vidi mnogo, jer je on glavni u tom nedemokratskom sistemu. Inače je čovek nasilja. To nasilje se vidi na Kosovu putem raznih zločinačkih bandi i struktura koje tlače prava Srba na Kosovu“, poručio je Kurti.

Kaže i da su Srbi na Kosovu svi svesni da im nedostaju prava i slobode.

„Ali ne od Prištine, od mene kao premijera, nego baš od tih struktura koje plaća Srbija“, ocenjuje Kurti.

Kaže da međunarodna zajednica neće još dugo da „trpi ovakvu Srbiju“, te upozorava na mogućnost da „veza između Srbije i Rusije postane još jača“.

„Mislim da će tada region i međunarodna zajednica, a prvenstveno evropska, morati da se opredele naspram Srbije“, poručio je Kurti.

Govoreći o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Kurti kaže da se u Srbiji i Republici Srpskoj ne zna „ko je religiozni, a ko politički vođa“.

Ocenjuje da je reč o trendu koji dolazi iz Rusije, a gde su i Kiril i Putin „ponekad predsednici, a ponekad patrijarsi“.

„Vlada i Crkva su možda u drugačijiim zgradama, ali nisu drugačije vlasti, to je jedna vlast. To je doprinelo ovakoj situaciji. Gde god Srbi žive na Balkanu, Beograd bi želeo da tu bude jedna država, jedna crkva, jedna stranka“, poručio je Kurti.

Prema njegovim rečima, od kada postoji Srbija ona se utemeljila u hegemoniji. Kaže da „u toj hegemoniji“, da bi se usprotivila političkom pluralizmu, vlast „upotrebljava pravoslavnu crkvu“.

„Možeš da imaš formalno neke stranke, ali glavna politička stranka je pravoslavna crkva i ja sam ubeđen da ukoliko je 20 godina ovog veka bilo vreme međunarodnih finansija i terorizma, gde se istaknuo islamski fundamentalizam, sada je počelo vreme pravoslavnog fundamentalizma. Ne postoji samo islamski fundamentalizam, postoji i pravoslavni. Mislim da fašistička Rusija i pravoslavni fundamentalizam dobro sarađuju time što žele da dele Balkan, Evropu i što više osvajaju nove teritorije“, poručio je Kurti.

Vučić je za sutra najavio obraćanje javnosti tokom kojeg će više govoriti o odnosima sa Prištinom i EU, ali o ekonomskim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari