Kurti: Dogovor sa Beogradom može i pre proleća 1foto EPA-EFE/FILIP SINGER

Mi želimo dogovor, idemo u dijalog zbog toga što želimo dogovor, a Beograd i predsednik Aleksandar Vučić žele dijalog zbog dijaloga, a ne dogovora, rekao je večeras premijer Kosova Aljbin Kurti i poručio da je Srbija autokratija koja je postala „gubernija Rusije“ za vreme vladavine Srpske napredne stranke.

Može dogovor i pre proleća, što pre to bolje, rekao je Kurti na pitanje zašto je ostavio proleće 2023. godine kao rok za dogovor sa Beogradom, i istakao da smatra da su dva ili tri meseca dovoljna da se uspostavi normalizacija odnosa.

Pristup ka dijalogu u prošloj deceniji je bio pogrešan i tada se smatralo da je Kosovo tema u dijalogu, a ne jedna od strana, predočio je on i naveo da je optimista jer predlog međunarodne zajednice ide ka vrednostima, a ne jedinstvenim solucijama raznih problema.

Kosovo je normalna država koja ima napredak, ali naši odnosi sa Srbijom nisu normalni, ne zbog toga što Kosovo nije normalna, demokratska država, već je Srbija autokratija koja drži široke i tesne veze sa Kremljom, rekao je Kurti za N1 Sarajevo.

Tokom vremene vladavine naprednjačke stranke, Srbija je postala gubernija Rusija. Zato je situacija na Balkanu opasna, jer osim što se borimo sa hegemonijom Beograda, sad je taj Beograd u vezi sa Moskvom više nego ikada u prošlosti, predočio je Kurti.

Kurti je rekao da normalizacija odnosa sa Srbijom treba da ima međusobno priznanje u centru, a ako Beograd kaže da se to nikada neće dogoditi, onda su oni protiv dogovora.

Normalizacija odnosa neće imati samo uzajamno priznanje, imaće i drugih elemenata. Kosovo, međutim,
neće dozvoliti Republiku Srpsku (RS) unutar Kosova, a to je ono što Srbija želi, naglasio je Kurti.

Imamo gorko iskustvo iz Bosne i Hercegovine (BIH) i pažljivi smo da ne dopustimo da Srbija kopira taj model na Kosovu, rekao je Kurti i istakao da Beograd ne želi nešto korisno za Srbe, već želi nešto protiv Albanaca.

Kad bi oni zaista želeli ZSO, oni bi priznali Kosovo, već je žele da Republiko Kosovo ne bi funkconisalo

Vučić je čovek nasilja, ali to se ne vidi mnogo u Srbiji, jer je on glavni u tom nedemokratskom sistemu, predočio je Kurti i istakao da se to vidi na Kosovu, „kroz zločinačke bande koje tlače Srbe na Kosovu“.

Srbima nedostaju prava i slobode, ne od Prištine i mene kao premijera, već od struktura koje plaća Srbija i međunarodna zajednica neće trpeti takvu Srbiju za dugo, ocenio je Kurti.

Mi imamo mnogo prepreka između Prištine i Sarajeva kada je reč o putovanju, ali one nisu prištinske ili sarajevske, već beogradske prepreka, rekao je Kurti, koji je intervju dao videolinkom iz Prištine.

Srbija smatra da je BIH privremena drzava i radi na tome da se podeli putem RS, rekao je Kurti i ponovio da je problem međusobnih odnosa BIH i Kosova – službeni Beograd.

Umesto da RS posle Dejtonskog sporazuma budu integrisana u BIH, dogodilo se suprotno. Ona je postala oruđe Beograda protiv celovitosti BIH, ocenio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari