POCEO SASTANAK VUČIĆ - KURTI SA BORELOM I LAJČAKOMfoto BETAPHOTO/European Council

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je naglasio da nema nastavka pregovora sa Prištinom bez osnivanja Zajednice srpskih opština. Budući da je novi susret Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija zakazano za 27. februar u Briselu, postavlja se pitanje da li će Kurti do tada načiniti prve korake u formiranju ZSO.

Vučić je nedavno povodom izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, da poziva dve strane u Brisel kako bi se „izgurao plan“, rekao da „mogu da guraju šta hoće, ali moraju da kažu šta je smisao toga“.

„Nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju – pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega – nemojte da me zovete. Zovite me da dođem turistički, a nisam zainteresovan, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kada to isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom“, poručio je Vučić.

Ipak, danas je objavljen datum sastanka u Briselu, a iz njegovog kabineta do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor na pitanje da li zakazivanje sastanka znači da se ulazi u osnivanje ZSO.

Vučić, koji je otputovao na Minhensku bezbednosnu konferenciju, poručuje da „ima i dobre vesti koje će nešto danas a nešto za sedam dana saopštiti građanima Srbije, a tiču se Kosova i Metohije“.

„Ono što hoću ljudima da kažem je da ćemo čuvati našu zemlju, mir, ali i vitalne nacionalne interese. Nema predaje“, naveo je je Vučić.

Kako je preneo Kosovo online pisanje prištinske Gazete ekspres, nemačka vlada najavljuje razgovore o francusko-nemačkom planu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

U pisanom odgovoru iz kancelarije za medije nemačke vlade, saopšteno je da, imajući u vidu poslednje reakcije u vezi sa francusko-nemačkim predlogom, zvanični Berlin sa nestrpljenjem očekuje razgovore na tu temu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

„S obzirom na nedavne reakcije na ovaj predlog, radujemo se diskusijama na marginama Minhenske bezbednosne konferencije kako bismo pokrenuli ovu inicijativu“, rekao je neimenovani portparol nemačke vlade za Ekspres novine, a preneo Kosovo online.
Kurti je najpre odbijao da formira ZSO, a onda je ispostavio šest uslova za njeno formiranje, koje je EU uzela u obzir, kako je saopštio portparol EU Peter Stano.c

Kurti je za Dojče vele ocenio da je francusko-nemački predlog dobra osnova za razgovore, ali ponavlja da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, jer to vidi kao aparthejd.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je poslednji predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iza kog su stale Evropska unija i SAD čvrsta platforma za korak napred. On je dodao da za sada nema planova o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je izrazio nadu da će se pregovori na visokom nivou nastaviti.

„Predlog EU, koji je u principu prihvaćen, treba dalje da se elaborira, jer su mnogi koncepti u predlogu generički i moramo dalje da razgovaramo o mehanizmu implementacije, o vremenskom redosledu implementacije, a posebno o međunarodnim garancijama za ovaj budući sporazum“, rekao je Kurti za DW.

Za deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština kaže da sadrži rasističke elemente i ponavlja da je kao takav već odbijen od strane Ustavnog suda Kosova.

„To je aparthejd. Ja sam protiv toga“, ocenjuje Kurti. „Kad smo pre 15 godina mi proglasili nezavisnost, bilo je 93 odsto Albanaca i rečeno nam je u međunarodnoj zajednici da se Kosovo ne može proglasiti albanskom nezavisnom državom, već́ multietničkom. Insistiranje sada na jednoj etničkoj asocijaciji opština je čudno i neprihvatljivo“, dodao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari