Aljbin Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izneo je danas na sednici skupštine u Prištini šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, piše Kosovo online prenoseći Reporteri.

Kurtije naveo da „Udruženje mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima“.

Drugi uslov koji Kurti navodi da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, „dve države“ i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, „nelegalne strukture Srbije na severu“ i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, „međusobnog priznavanja“.

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari