Srbi su mali Rusi i Rusija bi preko ZSO imala uticaj na Kosovu: Šta je sve rečeno na sastanku kod ambasadora SAD 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Srpska zajednica je imala gotovo jedinstven stav da Zajednica srpskih opština mora što pre da se formira, izjavio je za Kossev Aleksandar Arsenijević, koji je u ime GI Srpski opstanak, prisustvovao današnjem sastanku u Ambasadi SAD u Prištini.

Arsenijević kaže da je razgovor bio produktivan, te ocenjuje da su ovakve diskusije neophodne kosovskom društvu i da moraju biti češće.

I Građanska inicijativa na čijem je čelu Arsenijević, kako je kazao, iznela je čvrst stav „bez ZSO nema napretka“.

„Bilo je govora o tome da srpski narod na Kosovu nema vremena za odugovlačenje formiranja ZSO, i da se to mora učiniti što pre, jer kao gorku pilulu koju smo popili 2013, posle barikada 2011. i 2012. gde je pao čak i jedan režim, Borisa Tadića, dobili smo Briselski sporazum i gorku pilulu koju smo popili sa ZSO koja se i dalje nije formirala“, kazao je.

Što se tiče, kako  Arsenijević naziva, „druge strane“, odnosno predstavnika albanskih političkih partija i kosovske vlade, pojedini predstavnici opozicije „imali su razumevanja“, dok su, tvrdi on, neki predstavnici kosovske vlade „omašili temu“ „prozivajući Srbe da su mali Rusi i da bi Rusija imala direktan uticaj na Kosovo preko ZSO“.

Diskusija o formiranju ZSO, čiji je domaćin bio američki ambasador u Prištini Džefri Hovenier, održana je danas.

Sastanak je organizovan za predstavnike kosovske vlade, političkih partija, diplomatski kor, te organizacije civilnog društva.

Učestvovali su i, kako javljaju pojedini mediji u Prištini, predstavnici Srpske liste, koja je početkom novembra napustila sve funkcije na centralnom nivou i lokalnom – na Severu. Srpska lista, međutim, ovo nije potvrdila.

Kossev prenosi i da je sastanak održan po Četam haus pravilima, što znači da nije predviđeno da se o stavovima učesnika izvesti javnost.

Vladu Kosova su predstavljali ministar zdravlja Arben Vitija, ministarka prosvete Arberije Nagavci, te ministar za zajednice povratak Nenad Rašić.

Nakon sastanka, medijima se obratio domaćin današnjeg skupa američki ambasador Džefri Hovenijer, koji je naglasio da upravo današnja diskusija odražava značaj koji SAD pridaju formiranju ZSO, odnosno Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

„Iako je nekoliko američkih zvaničnika već iznelo ovaj stav ja takođe želim da budem jasan u stavu SAD: Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, demokratske institucije ili multietnički karakter”.

Kazao je da se SAD „strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini“, ali da sa druge strane od Kosova očekuju da ispuni svoje obaveze.

„Zahtevamo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o Asocijaciji za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima. Ovo je kritično, ovo je važno, ovo je hitno”, naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari