Andrić Rakić: Sastanak o ZSO u američkoj Ambasadi bio pristojan, ne nužno konstruktivan 1foto: Printscreen/Twitter/@USAmbKosovo

„Ključna poruka američkog ambasadora nije se razlikovala od onoga što se čulo u javnosti, a to je da Kosovo mora da poštuje svoje međunarodne obaveze. O zajedničkim zaključcima sastanka ne možemo govoriti jer su iznete stvari koje su vrlo bile suprostavljene i različite“, navodi za Danas Milica Andrić Rakić.

Milica Andrić Rakić je u ime „Nove društvene inicijative“, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice, bila na okruglom stolu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) održanog na inicijativu američkog ambasadora u Prištini Džefa Hovenijera.

Ističe i da je sve vreme sastanka vođena diskusija.

Dodaje da, iako pristojna rasprava, nije nužno bila konstruktivna, ali da je iskorak što nije bilo previše konfliktnih situacija.

Kod srpskih predstavnika bilo je vidno jedinstvo u stavovima, poput da je formiranje ZSO neophodno, kao i da bi integracija ostalog srpskog sistema u kosovski bez imanja u vidu njegove specifičnosti i drugačijeg načina pružanja usluga, imala trajne posledice u vidu iseljavanja srpskog stanovništva i drugih loših posledica po srpsku zajednicu.

„Što se tiče albanskih predstavnika, predstavnici Vlade su bili na liniji onoga što smo već čuli – da ZSO nije neophodno formirati i da je pritisak na Prištinu neprimeren i nepravedan, kao i da je Ahtisarijev plan dovoljan za srpsku zajednicu na Kosovu i da generalno nema potrebe da se bilo šta menja“, navodi naša sagovornica.

Prenosi da su pojedini predstavnici albanske opozicije imali nešto konstruktivniji stav prema formiranju ZSO, ali napominje da takav stav nije preovladavao među njima, kao i da nisu svi predstavnici opozicije govorili.

Andrić Rakić: Sastanak o ZSO u američkoj Ambasadi bio pristojan, ne nužno konstruktivan 2
Foto: Danas

Navodi da je govorilo dvadesetak zvanica, pola od ukupnog broja.

„Stekla sam utisak da će američka ambasada nastaviti sa ovakvim aktivnostima na kojima će se diskutovati o različitim modalitetima“, zaključuje Andrić Rakić.

Danas je u američkoj ambasadi u Prištini održan sastanak na inicijativu ambasadora te države Džefa Hovenijera na kojem su učestvovali predstavnici albanske i srpske zajednice iz redova vlasti i opozicije, kao i vanparlamentarnih grupacija i nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari