Vučić: Konjufcina izjava o ZSO očekivana, čestitam im na iskrenosti 1Foro: Print screen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je „očekivana“ izjava predsednika Skupštine Kosova i Metohije Gljauka Konjufce da Zajednica srpskih opština neće biti formirana i Konjufci „čestitao na iskrenosti“, jer su prištinske institucije „konačno pokazale iskrenost“.

„Konačnio su bili iskreni u tome da nikada nisu, niti planiraju, da formiraju ZSO. Da vidimo šta će sada da urade Amerikanci i ostali“, kazao je Vučić na otvaranju obnovljenog hotela u Kuršumlijskoj banji i ponovio da ZSO mora da bude formirana u skladu sa Sporazumom iz Brisela.

Konjufca je u sredu izjavio da ZSO neće biti formirana i da će, u suprotnom, zajedno s građanima izaći na ulice.

Upitan o sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i njega koji je najavio visoki predsatvnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, odgovorio je da „mogu da govore šta hoće ali da moraju da mu kažu šta hoće i smisao toga“.

„Nisma izbegao razgovor ni o čemu. Pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel da biste me nagovorili da kažem ZSO istovremeno sa bilo čim ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Zovete me u turisam a za to nisam zainteresovan. Zovite me da mi kažete da su isporučili ZSO“, rekao je Vučić dodajući da ne očekuju od njega da prihvati promenu pristupa koja je već dogovorena.

Na pitanje o Kurtijevom spisaku predsednika opština u SRbiji koji nisu srpske nacionalnosti odgovara da je to „budalaština i bezobrazluk“.

„On bi hteo da poistoveti pravnopolitički i državnopravni status Srbije i onoga što on naziva Republika Kosovo. Mi imamo razgovore upravo zato što to nije isto. Nema šta ti da razgovaraš o centralnoj Srbiji. Mi imao jednu temu na stolu. Ali kada neko misli da iam pravo da bude bahat jer misli da ima velike i jake zaštitnike šta da radite. Ti trokovi kod mene ne proilaze“, kazao je Vučić.

Upitan o izjavi zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija da će se u Briselu govoriti o tome koji su sporazumi bitni a koji ne, kaže da im se zahvaljuje i da je na njihovim podržavaocima i velikim zapadnim prijateljima da na to reaguju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari