Zašto opozicija ćuti o podršci Saši Jankoviću 1Foto: Fonet

Pitanja koja ovih meseci muče lidere DS, DJB i SDS, koje nam nezvanično prenose članovi ovih stranaka su: da li će se kandidovati Vuk Jeremić, hoće li biti parlamentarnih izbora…

…Da li treba imati svog stranačkog kandidata i tako „podići“ stranku, ako podržimo jednog kandidata hoće li on nas podržati na parlamentarnim izborima, kako odlučiti koga podržati kada su visoki funkcioneri stranke i članstvo podeljeni, ako podržimo nekog šta će moja stranka posle izbora i šta će kandidat kojeg smo podržali posle izbora, kakvu će se kampanju voditi kandidat kojeg podržimo. Svi oni, Dragan Šutanovac, Boris Tadić i Saša Radulović s pažnjom prate i analiziraju sliku koju sada sada daju istraživanja javnog menja.

Opozicione proevropske stranke iznenađene su, čini se, odlukom ombudsmana Saše Jankovića da objavi da će se kandidovati za predsednika Srbije. Jasnih i nedvosmislenih reakcija na Jankovićev istup još nema, osim Čedomira Jovanovića, lidera LDP, koji javnost a ni potencijalne kandidate nije ostavio u nedoumici. Njegova stranka neće podržati ni Jankovićevu ni eventualnu kandidaturu Vuka Jeremića. Jasan je bio i Zoran Živković, predsednik Nove stranke, koji je rekao da Janković može da računa na njegovu podršku, a Jeremić ne.

Ipak, osim iznenađenja koje je Janković priredio delu opozicije, postoje i objektivni i logični razlozi zbog koji se stranke još ne izjašnjavaju. Kao zvanično opravdanje, iza kojeg se krije niz pitanja na koje još nema odgovora, se navodi da će sve te stranke naredne godine održati svoje najviše stranačke organe na kojima će odluke biti donete ili pak

Jedna od nedoumica je hoće li se kandidovati Vuk Jeremić, nekadašnji funkcioner DS i Vlade, sada direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj. Kako kažu naši sagovornici, deo članstva DS, ali i pojedini funkcioneri koji su bili na položajima u vreme bivšeg lidera demokrata Bojana Pajtića zalažu se za podršku Jeremiću. S druge strane, sadašnji lider Dragan Šutanovac zasad nije takvog stava. To ukazuje i na podele u stavovima među članstvom, koje sutra treba da „radi za odabranog kandidata“ o čemu svi lideri moraju da misle, ukazuju naši sagovornici. I kod ostalih stranaka, kako nam je rečeno, ima podela u biračkom telu, ako ne u stranačkim strukturama.

Druga nedoumica je održavanje parlamentarnih izbora istovremeno sa predsedničkim. Kako nam je objašnjeno, ako ih bude, kampanja za predsednika biće, i uvek je bila, „jača“ i intenzivnija od parlamentarne, te bi podrška jednom predsedničkom kandidatu moguće smanjila rezultat stranke na parlamentarnim izborima što bi dovelo da izlaska iz parlamenta.

S druge strane, isturanje sopstvenog stranačkog predsedničkog kandidata i vođenje objedinjene i jake stranačke kampanje moglo bi da ojača pozicije stranke. Ukoliko bude i parlamentarnih izbora, mora se misliti i o eventualnim koalicijama ili pak samostalnom izlasku, dodaju naši izvori. Jedno od najvažnijih pitanja je, kako nam je ukazano, i to hoće li u slučaju istovremenih izbora kandidat kojeg podržimo podržati našu parlamentarnu listu ili pak listu našeg političkog konkurenta.

Treći faktor o kojem se razmišlja, kako kažu naši izvori, je šta posle izbora u kojima je podržan kandidat koji je izgubio u prvom krugu ili pak kandidat koji ima određen ugled i uticaj u stranci i među građanima, a koji će posle izbora, pretpostavlja se sam nastaviti svoju političku karijeru osnivanjem stranke ili pokreta. To će, kako se priča i pretpostavlja u opozicionim kuloarima, uraditi i Saša Janković i Vuk Jeremić. Sagovornici Danasa smatraju da će stranke i njihovi lideri, ako podrže bilo koga, biti u drugom planu u kampanji, jer će mediji ali i javnost biti fokusirana na kandidata ko god on bio. Takođe, kako navode, u slučaju podrške jednom kandidatu, treba računati na to da su stranke, u slučaju da podrže nekog kandidata a ne bude parlamentarnih izbora, politički mrtve nekoliko meseci dok traje kampanja. Isto tako, u slučaju poraza podržanog kandidata, na taj se način, upozoravaju naši izvori, ni za šta rizikuje gubljenje stranačkog identiteta.

Živković: Dosta mudrovanja

Lider Nove stranke Zoran Živković pozvao je proevropsku opoziciju da se mane promišljanja i mudrovanja i izjasni o kandidaturi Saše Jankovića. Živković je novinarima u parlamentu rekao da Janković neće biti predsednički kandidat opozicije, već normalne Srbije, te pozvao sve koji se tako osećaju da ga podrže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari