Zoran Lutovac, politikolog i saradnik Instituta društvenih nauka, mogao bi da bude jedan od članova vlade u senci Demokratske stranke, saznaje Danas. U DS juče nisu želeli da demantuju ili potvrde naša saznanja. Kako nam je rečeno, razgovori su u završnoj fazi, a insistira se na tome da članovi vlade budu uglavnom nestranački, kredibilni, stručni, javnosti poznati ali politički neistrošeni ljudi.

Demokratska stranka demantovala je juče pisanje jednog beogradskog dnevnika o sastavu vlade u senci čije je formiranje najavila DS, ocenivši to kao pokušaj obesmišljavanja ideje vlade u senci. Objavljeno je da će u vladi u senci biti Nenad Čanak i Bojan Kostreš iz LSV, Vladimir Pavićević iz Nove stranke, Veroljub Stevanović i Saša Milenić iz Zajedno za Šumadiju kao i Boško Ničić iz pokreta Živim za Karjinu.

Demokrate su podsetile na članove 2, 3, 6 i 15 Zakona o javnom informisanju i medijima, koji govore o tome da je jedna od osnovnih obaveza javnog informisanja da bude istinito, kao i na član 9 istog Zakona, koji novinara obavezuje da pre objavljivanja informacije proveri njenu istinitost.

„Očigledno je namera da se na najgrublji mogući način obesmisli formiranje vlade u senci i da se ta ideja predstavi kao neozbiljna, da se DS prikaže kao stranka koja nema jasnu ideju ko u toj vladi treba da bude i šta ona treba da radi, ali i da se navodni potencijalni, potpuno proizvoljno određeni, članovi te vlade prikažu kao ljudi koji nemaju saznanja o tome šta bi u budućnosti trebalo da rade, pa čak i nisu sigurni da li su zainteresovani za učešće u njoj“, navodi DS u svom saopštenju.

Bivši ambasador

Lutovac je od 2008. bio ambasador Srbije u Crnoj Gori. Bio je savetnik u izbornom štabu predsedničkog kandidata Dragoljuba Mićunovića, a na mestu savetnika za politička pitanja pokojnog premijera Zorana Đinđića radio je od Đinđićevog stupanja na čelo vlade do njegovog ubistva. Bio je i specijalni savetnik u kabinetu Borisa Tadića, za vreme njegovog predsedničkog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari