Zukorlić ide u Sarajevo kod Konakovića 1Foto: SPP

Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), učestvovaće na sastanku “Položaj i status Bošnjaka u regiji”, koji je za 12. april, zakazao ministar spoljnih poslava BiH i predsednik stranke Naroda i pravde (NIP), Elmedin Konaković.

On je saopštio da će se odazvati pozivu, jer je svrha sastanka “jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda u regiji i šire”.

– Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili regije – ocenio je predsednik SPP.

Zukorliću se ne dopada odluka nekih bošnjačkih političkih lidera, koji su protiv okupljanja u Sarajevu, jer “decenijama propuštaju da doprinesu saradnji u poboljšanju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka”.

SPP i NIP poslednjih nekoliko godina imaju dobru intezivnu saradnju.

Konakovićev ambiciozni projekat da, za istim stolom, okupi sve bošnjačke lidere, nisu prihvatile dve najveće bošnjačke stranke u Sandžaku.

Osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) i líder SDPS Rasim Ljajić, neće učestvovati na sarajevskom skupu.

Rekao je da jeste Bošnjak, ali nije samo bošnjački političar, da za njega i njegovu partiju “glasaju pripadnici i većinskog naroda, kao i različite manjinske zajednice koje žive u Srbiji”.

-Uostalom, predsednik sam građanske stranke u kojoj je pojedinac u centru političkog života, a ne bilo koji kolektivitet – poručio je Ljajić i dodao da ne može da artikuliše interese samo “jednog etničkog entiteta, makar to bio i onaj kome i sam pripadam”.

Napomenuo je da, kako je obavešten, da će verovatno, partija koju je osnovao – SDP, imati svog predstavnika na skupu u Sarajevu.

I partija Sulejmana Ugljanina, SDA Sandžaka, saopštila je da se neće odazvati pozivu da učestvuje na sastanku, jer podržava ocene i stavove predsednika SDA BiH Bakira Izetbegovića i drugih patriotskih snaga u toj državi.

Konakoviću se zamera da “kopira” ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o organizovanju Vaskršnjeg sabora, od kojeg je stigla informacija da je spreman da pomogne organizovanje takvog skupa u Novom Pazaru, na teritoriji Srbije ili u Beogradu, gde živi veliki broj Bošnjaka..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari