Pet saveta kako da zaštitite vaš automobil dok ste na moru 1Foto: Pixabay

Konačno. Stigao je taj dan i odvezli ste se na svoju morsku destinaciju da biste započeli još jedan dugo očekivani i zasluženi odmor. Dok se bezbrižno kupate i štitite zaštitnim faktorom, ne zaboravite da je i vašem automobilu potrebna zaštita.

I ne samo od sunca. U nastavku vam predstavljamo pet stvari na koje morate obratiti pažnju kako bi vaš automobil što bezbolnije prošao kroz različite i često ekstremne uslove koji ga čekaju na moru, prenosi Jutarnji.hr, savete autoklub.hr.

Jadransko more je veoma toplo tokom leta. A automobili se ne nose baš najbolje sa ekstremima. Da li ste znali da leti na suncu temperatura u unutrašnjosti auta može dostići i do 70 °C. Tako nešto može imati posledice.

Pokušajte da parkirate u hladu, a ako je to nemoguće, pokušajte da zaštitite automobil. Reflektirajuća zaštita vetrobrana je obavezna oprema prilikom dolaska na more. Njegovom upotrebom smanjićete i temperaturu u unutrašnjosti, jer na tu temperaturu najviše utiču zagrejane unutrašnje površine, a ne vrući lim automobila. Takođe bi bilo dobro da sedišta prekrijete čaršavom i peškirom, posebno ako su od kože ili sličnog veštačkog materijala. Reflektujuća cerada je takođe dobra stvar ako će automobil dugo stajati.

Što se spoljašnjosti automobila tiče, gume su najosetljivije. Bilo bi dobro zaštititi gume od direktnog uticaja sunca nečim zgodnim poput kartona. Ako ste došli na more i ne planirate da koristite automobil narednih nekoliko nedelja, idealno bi bilo da ga prekrijete ceradom. Na taj način će biti zaštićen od sunca i toplote, ali i drugih štetnih efekata.

Iako su gume jako izložene sunčevoj toploti, neki pribegavaju ekstremnim merama.

Pazite na smolu

Ako parkirate u hladu ispod četinara, zaštitili ste automobil od vrućine, ali ste ga izložili drugoj opasnosti – smoli. Kapljice smole koje padaju sa borova i drugog sličnog drveća lako će se zalepiti za automobil. Ako ih primetite, nemojte ih strugati i ne pokušavajte da ih otkinete prstima. Ovo će verovatno oštetiti lak. Umesto toga, kupite posebnu tečnost za skidanje smole sa laka, koja će je lako i bezbedno ukloniti.

Nemojte koristiti alate kao što su aceton, alkohol ili razređivač. Ne dozvolite da smola predugo stoji na laku, jer njeni tragovi mogu ostati trajni. Najbolje je da ga uklonite čim primetite, a da to učinite najkasnije kada se vratite sa godišnjeg.

Odmah uklonite ptičji izmet

Lepo je videti galeba u letu, ali nikako nije lepo videti njegov izmet na karoseriji svog vozila. Osim što predstavlja estetsku smetnju, ptičji izmet može biti i veoma opasan za farbu vašeg automobila. Naime, veoma je agresivan i korozivan i može trajno oštetiti lak za samo nekoliko dana. Uklonite izmet čim ih primetite.

Koristite vodu, krpu i šampon za automobile ili blagi deterdžent za pranje sudova, ili svratite u obližnju samouslužnu perionicu automobila i uklonite to minipranjem.

So je najveći neprijatelj automobila

So na moru vreba iz svakog ugla. Najveća greška koju možete napraviti je da odvezete automobil u more. Iako zvuči kao nešto što niko nikada ne bi uradio, takve situacije se dešavaju. Mnogi to rade kada spuste čamac iz prikolice u more, drugi da nezaboravno fotografišu svoj terenac. Čak i ako nakon toga dobro operete automobil, možete biti sigurni da je so negde ušla i da već „radi na koroziji“.

Čak i ako niste tako lakomisleni, postoje druge šanse za kontakt sa vodom. Ne parkirajte blizu mora jer ako je oluja, talasi mogu zapljusnuti vaš automobil. Takođe izbegavajte vožnju kroz lokve morske vode koje su ostale na obalskom putu nakon olujnog udara. Kada se vratite sa mora, dobro operite automobil, posebno pod, da biste uklonili ostatke soli.

Ne sedite u kupaćim gaćama u kolima!

Od plaže do auta. Tada retko ko može da se presvuče, a mnogi nemaju ni rezervnu odeću. Izbegavajte sedenje u automobilskim sedištima sa mokrim ili važnim kupaćim gaćama. Ne samo da ćete ostaviti ružne mrlje od soli, već postoji rizik od trajnog oštećenja tkanina i razvoja gljivica na sedištima.

Ako nemate izbora, zaštitite sedište suvim peškirom i obavezno ga nakon vožnje uklonite iz automobila kako se vlaga sa njega ne bi prenela na sedište.

Da li treba da prilagodite pritisak u gumama tokom leta?

Ne postoji pravilo da morate da promenite pritisak u gumama samo zato što je vreme postalo toplije. Bez obzira koje je godišnje doba, važno je da vaše gume budu što bliže preporučenom nivou pritiska. Ovo pomaže da se izbegnu neočekivani problemi kao što su ispuhivanje, povećano habanje i bušenje.

Nikada nemojte podešavati pritisak u gumama na naznačeni maksimalni pritisak tokom leta. Ostanite ispod njega da biste bili sigurni. Pritisak u gumama se menja sa temperaturom, što znači da se može menjati na dnevnoj ili čak satu. Savetujemo vam da proveravate pritisak u gumama najmanje jednom mesečno tokom leta i obavezno posle dužeg stajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.