Budva: Svi su dobrodošli i zato dolaze 1Budva foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

Iako na Crnogorskom primorju poslednjih godina niču moderni turistički rizorti, a mnogi svetski turističko-ugostiteljski brendovi imaju svoje „predstavnike“ od Igala do Ulcinja, metropola crnogorskog turizma Budva bila je i ostaće jedinstvena turistička destinacija.

Osim izvanrednih prirodnih ljepota, kulturno-istorijskih spomenika, Budva zbog svoje raznovrsne turističke ponude dovodi različitu klijentelu. Zato je ovaj grad jedan od najpopularnijih i najposećenijih i u njemu sem domaćih dolaze i gosti iz zemalja regiona, zapadnoevropskih kao i iz zemlja Istočne Evrope, a sve više je i gostiju sa drugih kontinenata.

Osim različitih smeštajnih kapaciteta – hotela visoke kategorije, apartmana, soba, kampova adekvatno tome je i kulturno zabavna ponuda tokom ljetnje sezone kreirana tako da za svakog ima, ne po nešto, nego izuzetno kvalitetan i sadržajan program – Grad teatar Budva je odavno brend, tu je nezaobilazni i svetski poznati Sea Dance, razne književne i muzičke večeri. I svečanosti poput i Petrovačke noći, Pivo s apetitom i još neke koje veoma uspešno organizuje Turistička organizacija Budve postaju svojevrstan brend, pa ovakve večeri posjeti hiljade ljudi.

I ovogodišnja turistička sezona u Budvi „okuplja“ različite goste u svim vidovima smeštaja, naročito dobro su hoteli popunjeni posebno oni visoke kategorije sa četiri zvezdice kojih je u Budvi ima veliki broj.

U privatnom smeštaju situacija je nešto drugačija ali razlog tome je što je poslednjih godina na području opštine Budva izgrađeno toliko stanova i apartmana za izdavanje da ih je jednostavno teško napuniti koiliko ih je. Međutim, u jednom hotelu tačnije hotelskom rizortu koji postoji od 1984. godine i koji zbog svoje jedinstvene ponude zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi grada i kompanije Budvanska rivijera uvek se tražilo i traži mesto više.

To je rizort Slovenska plaža ili kako ga nazivaju Grad u gradu jer se nalazi u centru Budve i koji posebno zbog svoje arhitekture izaziva divljenje i predstavlja idealno mesto za odmor. O ugostiteljskim uslugama, profesionalnom i ljubaznom osoblju ovom prilikom nećemo trošiti reči jer je ta usluga uvek bila na vrhunskom nivou.

Ono što Slovensku plažu izdvaja je mediteranska arhitektura koja čini sintezu antičke,hrišćanske i islamske i zato je ovo jedisntvena. Antička se prepoznaje kroz trgove, hrišćanska kroz paštrovačke kuće od kamena sa puzavicama dok se islamska kultura očituje kroz intimna unutrašnja dvorišta, a svaka od vila iz kojih je sastavljeno naselje nosi nazive po biljkama koje dominriaju u tom delu – magnolija, čempresi, kana, oleandar, limun i ne prelaze dva sprata.

Vile su kategorisane sa tri plus i četiri plus zvezdice, a u okviru naselja su dva bazena na kojima se održavaju i razni zabavni i edukativni programi za sve uzraste. Velike zelene površine, različito mediteransko drveće koje okružuju vile gostu daju osećaj mira i spokoja a kada žele na plažu i u gradsku vrevu i to je odmah, na dohvat ruke, maltene na par metara. I plaža, odnosno kupači, se takođe „prepliću“ sa onima iz rizorta Slovenska plaža. Kupaju se i drugi, pa zato ne čudi što trgovci sa kuvanim kukuruzom, kokicama i mini krofnama imaju dobru prođu. Brodići koji voze do popularnog ostrva Havaji su krcati i tu uslugu takođe koristi različita struktura gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.