Heklicom i iglama od Homolja do Evrope 1Milica Bainović

Kako žene iz vrletnog Homolja, gde je sve manje stanovništva i mogućnosti za zapošljavanje, mogu da dođu do posla i zarade, istraživao je lokalni Urban siti radio iz Požarevca navodeći jednu inventivnu ideju pretočenu u praksu.

Drevni običaji, mistična verovanja, burna istorija, netaknuta priroda – kada se pomenu Homolje i Žagubica, prva asocijacija obično su planine, šume, hajdučija, nepregledna stada, živopisne nošnje, pravo mesto za planinarenje i odmor… Ipak, iz godine u godinu, istok Srbije broji sve manje stanovnika. Jer – gde naći posao?

U zagrljaju planinskih masiva, na putu ka Crnom vrhu, smestio se Krepoljin. Ovo mesto, koje je sredinom šezdesetih godina prošlog veka bilo i opštinska varoš, danas ima manje od 2.000 stanovnika. Čitav kraj oslanja se na rudnik u obližnjem Jasenovcu.

No, posla za žene gotovo da nema. Zbog toga je zlata vredna vest da su Krepoljinke pre nekoliko meseci, poput žena sa Zlatibora, počele da zarađuju iglom i heklicom. Milica Bainović, mlada dizajnerka, posle života u Salcburgu i Milanu, odlučila je da se vrati u Srbiju i spoji tradiciju i modu. U rodnom selu, odsnovala je Udruženje pletilja „Vunena“, okupivši nezaposlene žene i penzionerke.

Miličine maštovite zamisli, njihovi vredni prsti pretvaraju u neobične modele, koje sa ponosom nose dame u Austriji i Švajcarskoj. Za malo mesto, poput Krepoljina, velika stvar! Milica je sa nama podelila neke od slika iz radionice Vunena, fotografije omiljenih modela, a otkrila nam je i da planira učešće na sajmovima, da se nada širenju posla, kao i da sanjari o sopstvenom farbanju prediva…Milica kaže da je zamisao o povratku u Srbiju došla postepeno.

– Imala sam ideju da pletem džempere, zapravo da osmišljavam isključivo pletene i heklane kreacije. Pre tri godine počela sam time da se bavim i kroz rad sam upoznala nekoliko pletilja. Vremenom sam shvatila da taj naš rad treba ozvaničiti. Odlučila sam da nastavimo da pletemo moje kreacije u okviru zvaničnog udruženja, kaže Milica Bainović.

„Vunena“ je osnovana u aprilu 2016. godine, a zasad ima 14 članica, većinom žena koje su ostale bez posla, penzionerki i mladih nezaposlenih majki.

– Svaka žena ima mogućnost da posao organizuje prema svojim obavezama, jer sve one uglavnom rade kod kuće i pletu kada završe ostale poslove. Rad u Udruženju je dodatni prihod u domaćinstvu, koji je svima dobrodošao. Interesovanje je veliko i Vunena stalno povećava broj članova, kaže Milica Bainović.

Čudno ili ne, tek Vunena svoju vunu ne pribavlja od homoljskih stada, već iz EU.

– Volela bih da smo u mogućnosti da bukvalno sve kupujemo od lokalnih proizvođača, međutim, materijali sa kojima radimo nisu dostupni u Srbiji, tako da uglavnom sve uvozimo, a stiže nam putem kurirske službe, pojašnjava naša sagovornica. Pletiljama Vunene, opština Žagubica obezbedila je kancelariju u krepoljinskom Centru za kulturu, pruživši tako podršku umetnici koja se vratila u svoj kraj i oživela tradicionalan način izrade odeće

Cene i do 200 evra

– Dužina pletenja zavisi od toga koliko su modeli komplikovani, a mesečno pletilje Vunene izrade do 50 komada odeće. Cene džempera su između 100 i 200 evra – u zavisnosti od kvaliteta prediva i vremena potrebnog za izradu. Kreacije prodaju uglavnom preko interneta, ali i u nekoliko butika. Kupci su najčešće iz Austrije, Švajcarske i Srbije, ali i iz drugih zemalja Evrope, iz Amerike…

Reklama preko inostranih blogera‘]

Milica otkriva i ambiciozne planove, kako bi prodaja bolje išla. Namera joj je da svoju unikatnu pletenu i heklanu odeću predstavi i na sajmovima. “Do kupaca smo dosad uglavnom dolazili preko društvenih mrža ili poznanstva. Sada planiramo da učestvujemo i izlažemo na sajmovima, kako bismo proširili naš krug klijenta. Radimo i na sopstvenom online shopu i sajtu, kako bismo olakšali kupovinu i proširili krug klijenata iz inostranstva”, priča naša sagovornica. Vunena sve više sarađuje i sa inostranim blogerima, koji reklamiraju njihove proizvode, jer su stranci glavna ciljna grupa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.