Kako svakodnevno vođenje ljubavi utiče na naše telo? 1Foto: Shutterstock / gpointstudio

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kada govorimo o seksu je o učestalosti seksualnih odnosa. Bez obzira na to koliko često varnica gori u vašoj spavaćoj sobi, verovatno ste se bar jednom zapitali kakva je statistika i koliko često ljudi vode ljubav?

Brojne studije su se bavile ovom temom i sve jednoglasno tvrde da najmanji broj odraslih vodi ljubav svaki dan. Konkretno, samo četiri odsto ispitanika izjavilo je da ima seks svaki dan.

Poznato je da je seks dobar za naše telo, ali najvažnije je zapamtiti da treba voditi ljubav onoliko često koliko želite.

Međutim, ako vodite ljubav svaki dan, to može imati mnogo koristi za vaše telo. Ova izjava se ne odnosi samo na penetraciju, već i na svaku seksualnu aktivnost zbog koje se u tom trenutku osećate prijatno.

Trebalo bi da vodimo ljubav onoliko često koliko želimo.

Poljupci, dodiri, solo igra ili oralni seks, svaka od ovih intimnih aktivnosti može pozitivno uticati na naše psihofizičko zdravlje ako je svakodnevno praktikujemo. U nastavku pročitajte šta se dešava sa našim telom ako vodimo ljubav svaki dan.

Svakodnevni seks…

1. Poboljšava seksualnu funkciju

Ponavljanje je majka znanja, dobro poznata izreka koju možemo koristiti i u ovom kontekstu. Što češće vodimo ljubav, to je osećaj intenzivniji, a orgazami su eksplozivniji. Takođe, osobe koje imaju nizak libido mogu lako da reše ovaj problem češćim seksualnim odnosima.

2. Pomaže kod menstrualnih bolova

Iako neke žene ne mogu da zamisle da imaju seks tokom menstruacije, to je jedan od najstarijih i najefikasnijih metoda za ublažavanje menstrualnih bolova. Orgazam je najbolji lek protiv bolnog stomaka, a svakodnevno seksualno uzbuđenje oslobađa hormone koji pomažu kod bolova i mogu smanjiti trajanje menstruacije.

3. Pomaže nam da bolje spavamo

Prijatan seks podstiče naše telo da oslobađa hormone sreće, oksitocin i endorfine. Podstiču lepršanje, intimna osećanja i želju za više seksa. Ako to radite često i više puta, polni hormoni će vam pomoći da bolje spavate, a ne treba da opisujemo prednosti kvalitetnog sna.

4. Smanjuje stres

Za podsticanje dobrog raspoloženja zaslužni su već pomenuti hormoni. Ako ste pod stresom, verovatno vam je teško da se opustite i razmišljate o seksu. Međutim, ako odlučite da se oslobodite stresa na ovaj način, osetićete olakšanje. Svakodnevne aktivnosti ispod čaršava mogu vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom. Seks izaziva pozitivna osećanja, a neke studije tvrde da se možete osećati dobro i zbog jučerašnjeg seksa.

5. Pomaže u koncentraciji

Redovni seks pomaže ženama da bolje pamte, a za to je zaslužan pomenuti koktel hormona koji se oslobađaju tokom seksa. Seks takođe aktivira hipokampus, područje mozga u obliku potkovice koje igra važnu ulogu u prenošenju informacija iz kratkoročne u dugoročnu memoriju.

6. Može vas približiti partneru

Ne zovu oksitocin džabe hormon ljubavi. Osim seksa, ovaj hormon se oslobađa i u ranim fazama ljubavi. Parovi koji češće vode ljubav imaju više poverenja jedno u drugo, smireniji su, opušteniji i srećniji. Istraživanje iz 2017. godine tvrdi da sjaj nakon seksa traje oko 48 sati, a svakodnevne aktivnosti u krevetu zbližavaju parove na još višem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.