Kanjon Drine, vidikovci i posmatranje medveda 1

Planina Tara nalazi se na zapadu Srbije u srednjem Podrinju i 1981. je proglašena za nacionalni park.

Zaštićeno područje prostire se na 24.992 hektara i pokriva najveći deo planine, a zahvaljujući specifičnom reljefu i povoljnim klimatskim uslovima Tara je stanište za oko 1.150 biljnih vrsta, što predstavlja jednu trećinu flore Srbije.

Najveće bogatstvo predstavljaju očuvani šumski kompleksi koji pokrivaju oko 80 odsto parka, a preovlađuju mešovite šume jele, smrče i bukve dok staništa Pančićeve omorike ovaj predeo čine jedinstvenim u svetu.

„Na ovom području živi i 60 vrsta sisara, a pored divokoze najviše pažnje privlači mrki medved koji je postao jedan od simbola Tare. Dosad je registrovano oko 140 vrsta ptica, 19 vrsta riba po 12 vrsta vodozemaca i gmizavaca. Kao što je u biljnom svetu Pančićeva omorika simbol ovog kraja i naše zemlje, tako je to u životinjskom svetu Pančićev skakavac, reliktna vrsta koja naseljava samo ovo područje“, kaže za Danas Ranko Milanović, diplomirani turizmolog i rukovodilac službe informisanja, prezentacije i turizma u NP Tara.

Širom parka postoje brojna arheološka nalazišta i spomenici koji datiraju od neolita do poznog Srednjeg veka.

Najznačajniji su manastir Rača i srednjovekovne nekropole sa stećcima koje su stavljene i na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

„Najveću pažnju turista privlače brojni vidikovci, poput Banjske i Bilješke stene, Sjeniča, Crnjeskova, Sokolarice, Osluše, brane Lazići, Ravne stene i Janjča sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi. Takođe, veliku atrakciju predstavlja kanjon reke Drine sa jezerom Perućac na kome se organizuju krstarenja brodom. Posetiocima je dostupno oko 290 kilometara markiranih planinarskih staza i više od 75 kilometara biciklističkih ruta, koje kreću iz turističkih centara“, ističe Milanović.

Turisti mogu upražnjavati različite aktivnosti kao što su planinarenje, planinski biciklizam, vožnja kajaka, rafting Drinom, veslanje na daskama (SUP), a novina u ponudi su, sagovornik Danasa, ture posmatranja medveda.

U NP Tara, ističe Milanović, trude se da park konstantno unapređuju bilo kroz različite aktivnosti i projekte, bilo kroz unapređenje infrastrukture i razvoj objekata namenjenih posetiocima.

Pored brojnih uređenih staza i vidikovaca postoje i dva centra za posetioce u kojima svi turisti mogu dobiti informacije o ovom području i videti različite izložbene postavke.

Razvoj parka podrazumeva i očuvanje prirodnih i kulturnih vrednosti koje predstavljaju ovo područje.

„Planovi za budućnost su fokusirani pre svega na odgovorno upravljanje i održivo korišćenje područja jer nam je to primarni zadatak. Nastojaćemo da svim posetiocima obezbedimo prijatan boravak i da brinemo o održavanju postojeće turističke infrastrukture, kao i da razvijamo nove sadržaje. Kao i ostali nacionalni parkovi mi smo samofinansirajuća preduzeća i većinu aktivnosti pokrivamo iz sopstvenih prihoda. Takođe, deo sredstava dobijamo kroz subvencije od Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma kao i kroz učešće u različitim prekograničnim projektima“, kaže Milanović.

Bajina Bašta i Tara predstavljaju jednu od najpopularnijih destinacija u Srbiji i broj posetilaca konstantno raste, naročito iz inostranstva. Usled pandemije kovida 19 broj posetilaca prošle godine drastično je porastao što je domaćine stavilo, kako kaže, pred nove izazove.

„Porast broja posetilaca sa sobom nosi i određene probleme poput gužvi na popularnim lokalitetima, povećane količine otpada, buke i zagađenja uopšte, pa i do problema sa divljom gradnjom. Zato i ovu priliku koristim da zamolim sve posetioce da nam odgovornim ponašanjem pomognu da Taru sačuvamo za buduće generacije“, naglašava sagovornik Danasa.

Šta i gde

Nacionalni park Tara zaštićeno je područje međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja u I kategoriji zaštite. Površina je 24.991,82 hektara. Nalazi se na krajnjem zapadu Srbije i obuhvata područje ograničeno laktastim tokom reke Drine, između Višegrada i Bajine Bašte, a čine ga planinski masivi Zvezda, Crni vrh i Ravna Tara. Prostire se na teritoriji opštine Bajina Bašta. NP Tara su kanjoni Drine, Rače, Brusnice i Dervente, vodopadi Mali i Veliki skakavac na reci Rzav, kao i brojni vidikovci, manastir Rača, Pančićeva omorika, Zaovinsko jezero, dinarske brvnare izgrađene od drveta i kamena, vodenice, seoska naselja…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.