Koji su simptomi FIP-a ili mačje korone i kako se leči? 1Foto: Beta/Erin Scott/The White House via AP
Mačke mogu da se zaraze i koronavirusom, koji najčešće razvijaju bolest koja često ima fatalan ishod. Međutim, može se uspešno lečiti.

 

Jedna od najopasnijih zaraznih bolesti mačaka je FIP, poznat i kao mačji infektivni peritonitis. FIP može biti veoma teško dijagnostikovati jer može da zarazi mnoge sisteme organa, od stomaka preko očiju do centralnog nervnog sistema, a često i celo telo mačke.

FIP je glavni uzrok uginuća mladih mačaka, posebno onih koje žive zajedno sa drugim mačkama, a obično se razvija u dobi od tri meseca do tri godine. Mačići se najčešće zaraze u dobi od četiri nedelje kada izgube imunitet dobijen od majke.

Uzroci FIP-a

Uzročnik infektivnog peritonitisa je koronavirus koji je jedinstven za mačke – nije zarazan za ljude, pse ili druge vrste životinja. Ovaj virus obično živi u probavnom sistemu mačke i u većini slučajeva se prenosi kontaktom sa izmetom, pošto zaražene mačke prenose virus u kutije za otpatke. Prenos vazdušnim putem je moguć, ali retko.

Pošto je najčešći put zaraze kontakt sa izmetom, mačke koje žive u domaćinstvima sa više mačaka koje dele leglo najverovatnije će se zaraziti. Infekcija mačjim koronavirusom je veoma česta među mačkama, ali se procenjuje da će manje od pet odsto mačaka zaraženih mačjim koronavirusom razviti FIP.

Mačke sa kompromitovanim imunološkim sistemom su u većem riziku od razvoja FIP-a, uključujući mačiće i mačke sa hroničnim bolestima, kao i muške mačke i one koje su seksualno neaktivne. Bolest se najčešće razvija u jesen i zimi.

Simptomi FIP-a

Kada mačka razvije simptome, bolest obično napreduje veoma brzo. Simptomi FIP-a podsećaju na one kod nekoliko drugih stanja, a tačna priroda simptoma vaše mačke zavisiće od toga koji oblik bolesti vaša mačka ima i koji organi su zahvaćeni.

Većina mačaka će početi da pokazuje simptome jednostavnog lošeg osećaja – ne jedu ili jedu vrlo malo, imaju groznicu ili deluju letargično.

Kada virus uđe u telo, prvo se umnožava u epitelnim ćelijama creva, a nedelju dana nakon infekcije mačka će početi da izlučuje virus svojim izmetom u okolinu.

Tada mačka može da doživi dijareju, povraćanje i opštu slabost i iscrpljenost, pa će vaš ljubimac samo da legne.

Nakon razmnožavanja u crevima, virus ulazi u makrofage, vrstu leukocita, koji mogu dati dva rezultata, ili dve vrste FIP-a:

– suv ili neefuzivan FIP

– vlažan ili efuzivan FIP

Suvi FIP obično utiče na oči i može imati neurološke simptome kao što su problemi sa ravnotežom i napadi, dok vlažni FIP izaziva nadimanje i oticanje abdomena i može uticati na srce i pluća. Mačke sa ovim oblikom mogu dahću i izgledaju pospano ili letargično. Ovi oblici se uglavnom koriste u dijagnostičke svrhe, a jedna mačka može pokazati simptome oba oblika, piše N1 Zagreb.

Ostali simptomi FIP-a su:

– dehidracija

– blede ili žućkaste sluzokože

– akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji

– povećanje testisa kod muških mačaka

– uvećani bubrezi, jetra i limfni čvorovi

– dezorijentacija

– inkontinencija

– istagmus

– abnormalni pokreti očne jabučice

Dijagnoza i lečenje FIP-a

Mnogim mačkama obolelim od FIP-a nije moguće dijagnostikovati jer ne postoji test za ovu bolest koji bi je otkrio. Dijagnoza se, dakle, postavlja isključivo na osnovu simptoma, laboratorijskih nalaza krvi i punkcije tečnosti iz pleure i abdomena.

Iz tog razloga, lečenje je simptomatsko kako bi se mački olakšao život uz upotrebu imunosupresiva, antiinflamatornih lekova i mačjeg interferona. Nažalost, FIP se ne može potpuno izlečiti, pa je smrt životinje neizbežna.

Vakcina za mačji infektivni peritonitis postoji, ali njena efikasnost još nije dovoljno dokazana. Ako sumnjate da vaša mačka ima FIP, izolujte je od drugih zdravih mačaka i kontaktirajte svog veterinara. Svaka treba da ima svoju posudu sa peskom kako se infekcija ne bi širila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari