Jurmala (1): Jedno leto na Baltiku 1Foto: Senka D. Pavlović

Jurmala – peti, po veličini, grad u Letoniji predstavlja najznačajnije i najpoznatije primorsko letovalište na Baltičkom moru.

Nalazi se u središnjem delu Letonije, na ušću reke Lielupe u Riški zaliv, na poluostrvu koje je dugačko dvadeset pet, a široko tri kilometara.

Takav geografski položaj uticao je da se grad prostire celom svojom dužinom uz more, što je pogodovalo uspešnom razvoju turizma.

Jurmala ima oko pedeset i pet hiljada stanovnika.

Matični Letonci čine polovinu stanovništva, a drugu polovinu slovenski narodi: Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Poljaci.

Broj stanovnika je u stalnom padu, s obzirom na to da mladi Letonci svoju budućnost traže u glavnom gradu Rigi, ili se iseljavaju u druge zemlje Evropske unije.

Doduše, zbog rata u Ukrajini, primetan je sve veći broj ukrajinskih izbeglica, kako u Jurmali i Rigi, tako i u drugim gradovima Letonije.

Do Jurmale se iz Rige najbrže stiže automobilom, a alternative su autobus i voz.

Sa glavne železničke stanice Riga pasažieru, na svakih pola sata, ide voz u pravcu: Dubulti/Sloka.
Vožnja traje oko pola sata, cena povratne karte je tri evra.

Moj predlog je da, kada stignete u Jurmalu, izađete iz voza na stanici Dzintari i idete peške do odredišta Majori.

Blizina prestonice (praktično su obodi Rige i Jurmale spojeni) i karakteristike vazdušne banje, doprinele su da grad na moru postane poznato odmaralište.

Jurmala je dobila status grada 1959. godine. Od 1920. je u sastavu novoosnovane Letonije, od 1941. godine je nakratko priključena SSSR-u, da bi naredne tri godine bila u sastavu Trećeg Rajha, a posle Drugog svetskog rata ponovo je deo Sovjetskog Saveza, sve do povratka nezavisnosti Letonije 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.