Jurmala (2): Paralelno sa peščanim dinama 1Foto: Senka D. Pavlović

Pored sunčanja i kupanja u Baltičkom moru, u naselju Majori, u Jurmali možete prošetati glavnom Jomas ulicom, koja je i pešačka zona (korzo).

Dugačka je nešto više od jednog kilometra i u njoj se nalazi veliki broj restorana, kafea, letnjih terasa hotela, suvenirnica…

Navodno, ime ulice u prevodu sa letonskog znači: „paralelno sa peščanim dinama“.

Ukoliko je ovo tačno, onda ime ulice odgovara i njenom položaju, jer je paralelna s morskom plažom.

Cene kafe su od tri do četiri evra u kafeima na šetalištu, a vodu nećete dobiti ukoliko je izričito ne tražite (voda sa česme je bakteriološki ispravna).

Cene su generalno nešto više nego u prestonici Rigi, što je očekivano, budući da Jurmala slovi za mondensku destinaciju.

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, možete se rekreirati u park šumi Dzintari.

Dvesta godina stari borovi i grmovi borovnice najveće su bogatstvo ove šume.

Takođe, možete posetiti letnjikovac Morberga, koji je izgrađen krajem 19. veka i bio je u vlasništvu letonskog arhitekte i mecene Kristapsa Morberga.

Letnjikovac je spomenik neogotičke drvene arhitekture tog vremena, a trenutni vlasnik zgrade je Univerzitet Letonije.

Jurmala je, inače, poznata po kućama izgrađenim od drveta, a mnoge od ovih vila koje su danas u privatnom vlasništvu, imaju neobične zastakljene verande i ukrasne kule, a građene su krajem 19. i početkom 20. veka, upravo, kao letnjikovci.

Moja topla preporuka je da posetite Aspazijinu kuću, čak i ako ne znate ništa o njoj!

Tokom prvog perioda nezavisnosti Letonije, Jurmala je bila dom najpoznatijeg književnog para Letonije, pesnika Rainisa i njegove supruge, feminističke spisateljice Aspazije.

Poslednjih deset godina života ona je provela u ovom dvospratnom drvenom letnjikovcu.

Zgrada je svojevrsni spomenik arhitekture, podignuta početkom 20. veka, a vredi napomenuti da je ulaz besplatan.

I za kraj vaše posete ovom mondenskm letovalištu, predlažem da se za uspomenu fotografišete sa simbolima Jurmale: skulpturom u obliku globusa, nastalom 1970. godine, koja predstavlja upravo taj istorijski period Letonije, ili bronzanom skulpturom kornjače koja oličava dugovečnost i sa svog uzvišenog položaja posmatra baltičku plažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.