Vilnjus (4): Turisti samo pristižu 1Foto: Wikimedia Commons/BigHead

Užupis republika ima oko 3000 stanovnika i oko 600 ambasadora širom sveta.

Ambasador može postati bilo ko, a zanimljivo je i činjenica da možete postati ambasador bilo čega (npr. vaša reporterka je postala ambasadorka znatiželjnih žena).

Prvog aprila svake godine, na dan državnosti Užupis Republike, iz lokalne česme (tzv. magična česma) na glavnom trgu teče pivo koje posetioci mogu besplatno konzumirati.

Ukoliko se odlučite za Vilnjus kao prvoaprilsku destinaciju, trebalo bi da znate da postoji zabrana služenja alkohola osobama mlađim od dvadeset godina i da je upotreba opijata strogo zabranjena.

Kad ogladnite od šetnje i razgledanja grada, predlažem da probate jelo od krompira – žemaiču (krompir palačinke sa mesom), vederei (svinjske iznutrice punjene rendanim krompirom sa slaninom), plokštainis (krompir puding).

Verujem da vam prijati dimljene svinjske uši i rep, kao i dimljena jegulja – egzotična zakuska koja se ovde služi uz pivo (najpopularanije pivo je Svituris Baltijos).

I za kraj se obavezno zasladite zeppelinom – malim, sočnim knedlama sa  raznovrsnim nadevima.

Vilnjus je grad sa prilično prihvatljivim cenama.

Za obilazak znamenitosti je sasvim dovoljan jedan dan, a ukoliko imate vremena vredi posetiti tridesetak kilometara udaljen dvorac Trakai, nekadašnju prestonicu Litvanije.

Gradske vlasti su iskoristile nekoliko marketinških trikova sa namerom da privuku turiste.
Prepričava se poznata epizoda kada se gradonačelnik Vilnjusa oklopnim vozilom provozao po gradu gazeći nepropisno parkirana vozila.

Broj turista u Litvaniji je iz godine u godinu sve veći, a najbolji period za putovanje u Litvaniju je od maja do septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari