Recept nedelje: Palačinke sa makom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Palačinke sa orasima, džemom, kremom, u šatou… Palačinke sa makom i malinama, zašto da ne?

Odavno sam imala u planu da napravim ovakve palačinke, ali nikako da stignu na red do sada.

Sastojci za nadev:Recept nedelje: Palačinke sa makom 2

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 2,5 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera

7-10 palačinki

Preliv:

  • 4 jajeta
  • 120-150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • rendana korica limuna
  • 3 dl mleka
  • maline

Palačinke sa makom, priprema:                

Sjedinite mak, šećer i mleko.

Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje kada provri, pa umešajte vanilin šećer.

Mešanjem prohladite mak. Svaku palačinku premažite punom kašikom maka i lagano urolajte.

Ja sam savijala krajeve kako bi mi palačinke stale u posudu za pečenje. Bitno je da odaberete posudu koja će biti puna, ne treba da bude praznog prostora.

Palačinke poređajte u posudu za pečenje. Izbockajte palačinke kako bi bolje upile preliv.

Za preliv penasto umutite jaja sa šećerom. Dodajte mleko, vanilin šećer i koricu limuna.

Sve lepo sjedinite i prelijte palačinke. Poređajte maline (količina po želji).  Stavite u nezagrejanu rernu i uključite je na 180 stepeni. Kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.

Ukoliko palačinke gore previše porumene, a mleko se nije dovoljno upilo, pokrijte ih folijom kako ne bi zagorele.

 

Recept nedelje: Palačinke sa makom 3

Napomene:

Količinu šećera prilagodite ukusu. Kombinacija malina i maka se pokazala kao odlična, pa ukoliko ste ljubitelj malina, možete staviti više.

Palačinke sa makom možete služiti i tople i hladne. Možete ih obogatiti: sladoledom, šlagom, nekim prelivom, svežim voćem…

Recept za palačinke možete naći ovde. Ukoliko ipak više volite štrudlu sa makom, recept možete naći ovde.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari