Foto: FoNet/AP

Radev je dobio gotovo 20 odsto glasova više od Cačeve, a Borisov je nakon takvog ishoda podneo ostavku na premijersku funkciju. U prvom obraćanju javnosti od proglašenja rezultata pobednik izbora je poručio: „Ovo je pobeda za ceo bugarski narod, budući da je danas demokratija trijumfovala nad apatijom i strahom“.

Novoizabrani šef države je postao poznat po izjavi da Bugarska treba da ostane aktivna članica Evropske unije i NATO, ali, istovremeno, da osnaži veze sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, što podrazumeva i ukidanje sankcija Moskvi. Zbog stavova koje zastupa Radev, inače general-major bez političkog iskustva, svetske agencije ocenjuju da postoji mogućnost da njegova država „postane deo moskovske orbite“. Pojedini bugarski mediji čak su ga nazvali „bugarski mini-Tramp“. S druge strane, nemački Dojče vele smatra da „Bugarska ide ka nestabilnosti“, ali da se neće orijentisati ka Kremlju.

Čovek koji će na državnom kormilu zameniti Rosena Plevnelijeva diplomirao je na vojnoj akademiji „Georgi Rakovski“ i doktor je vojnih nauka. Obučavao se u matičnoj državi i Americi. Procenjuje se da je kao pilot „u vazduhu“ proveo više od hiljadu sati. U periodu od 2003. do 2009. obavljao je dužnosti načelnika štaba i komandanta vazduhoplovne baze „Graf Ignatijev“, dok je od 2009. do 2014. bio zamenik, a potom i komandant bugarske avijacije. Pre tri meseca se svojevoljno povukao sa funkcije i započeo kampanju za predsedničke izbore, najpre kao nezavisni kandidat da bi potom dobio podršku bugarskih socijalista.

Radev je rođen 18. juna 1963. godine u bugarskom gradu Dimitrovgradu. Završio je Matematičku gimnaziju u Haskovu. Za uspehe u školovanju dobio je zlatnu medalju. Govori ruski, engleski i nemački. U slobodno vreme voli da čita. Omiljeni romani su mu „Braća Karamazovi“ Dostojevskog i „Odisej iz Bagdada“, čiji autor je Erik Emanuel Šmit. Oženjen je Desislavom. Iz prethodnog braka ima sina i kćerku.