Sećate li se Evoksa - animiranog dela franšize Ratova zvezda? (VIDEO) 1youtube/screenshot

Ratovi zvezda je američka epska svemirska opera, kao i medijska franšiza koju je stvorio Džordž Lukas. Započela je istoimenim filmom 1977. godine, i brzo je postala svetski fenomen pop kulture koji uživa ljubav fanova različitih generacija.

Franšiza je proširena na razne filmove, ali i na druge medije. Imamo televizijske serije, video igre, romane, stripove, tematske parkove i područja koja obuhvataju ovaj izmišljeni univerzum.

Evoksi jesu izmišljena bića, nalik medvedićima, koja se pojavljuju u filmu Ratovi zvezda: Povratak džedaja.

Ova izmišljena bića – Evoksi – pretočena su u istoimenu animiranu televizijsku seriju 1985. godine u kanadsko-američkoj produkciji. Serija ima dve sezone, i prikazivana je od septembra 1985. godine do decembra 1986. na ABC televiziji.

Sećate li se Evoksa - animiranog dela franšize Ratova zvezda? (VIDEO) 2
youtube/screenshot

Kreator Ratova zvezda, Džordž Lukas je želeo da priča priče iz Ratova Zvezda u animiranom obliku. On je 1984. godine angažovao Nelvanu – kompaniju za animaciju, da radi na dve animirane serije, Droidima i Evoksima, koje je on razvijao.

Evoksi su izabrani jer se mislilo da će se svideti mladoj publici.

Serija u fokusu ima avanture Viketa Vorika i njegovih prijatelja, koje se dešavaju na šumovitom mesecu Endoru gde oni žive.

Zlikovci koji se pojavljuju su Duloksi – suparnička vrsta koja je srodna Evoksima, i Morag – Tulga veštica.

Lukas je želeo da se kultura Evoksa zasniva na temama koje su univerzalne za mitologiju i religiju Zemlje. Sami pisci su dobili gotovo potpunu kreativnu slobodu da razviju priču Evoksa izvan konteksta koji je obrađivan u filmu Povratak džedaja.

Sećate li se Evoksa - animiranog dela franšize Ratova zvezda? (VIDEO) 3
youtube/screenshot

Svaki lik u seriji je dobio jedinstvenu, prepoznatljivu ličnost, kao i distinktivne karakteristike. Često su ove priče bile inspirisane pričama o Gospodaru prstenova.

Scenarista Pol Dini je u jednom intervju 1988. godine izjavio da je „svaka od Evoks epizoda imala kvalitet umetničkog dela“.

Kako serija ima dve sezone, bilo je neminovno da dođe do nekih promena. Kako bi došla do vizuelnih materijala za prvu sezonu, produkcijska ekipa je otišla do Nacionalnog spomenika Muir Vuds, dok je za drugu sezonu veći deo produkcije preseljen u studio.

Promene do kojih je došlo u drugoj sezoni su bile te da je većina novih epizoda bila kraćeg trajanja, i da su one bile fokusirane na ključne likove Viketa, Tibua, Knise i Latare. Promene su napravljene kako bi se Evoksi bolje razlikovali i kako bi se oni učinili prepoznatljivim. Druge promene do kojih je došlo su obuhvatile novu muziku i nove glumce koji su pozajmljivali glasove glavnim likovima.

Ono što je zanimljivo je to da je serija bila pod strogim standardima emitovanja, i da su postojala ograničenja koja je postavio ABC-jev Odbor za standarde i prakse u pogledu onoga što bi moglo biti prikazano ili obrađeno u epizodama.

Dini je u intervjuu iz 2004. godine rekao da su „imali posla sa režimom koji je samo želeo bezbedno dečje programiranje“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Sećate li se Evoksa – animiranog dela franšize Ratova zvezda? (VIDEO)”

  1. „Scenarista Pol Dini je u jednom intervju 1988. godine izjavio da je „svaka od Evoks epizoda imala kvalitet umetničkog dela“.
    AHAHAHAHAHAHA!
    Kakav grozan kic!
    Malo pogledajte ‘Krteka’, autora Zdeneka MIlera, da vidite sta JESTE kvalitet umetnickog dela!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.