holesterolaKako da spustite holesterol, foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Visoka količina holesterola jedan je od glavnih uzroka razvoja kardiovaskularnih bolesti, stoga je potrebno kontrolisati ga kako ne bismo imali problema sa zdravljem.

Osim lekovima, visoki holesterol može da se kontroliše i prilagođenom ishranom. Nutricionistkinja Eli Brečer otkrila je koje je voće najbolje jesti svaki dan kako bi se kontrolisala količina holesterola.

„Jabuke su hranljivo voće bogato dobrim nutrijentima. Sadrže deset odsto dnevno potrebnog unosa vitamina C, vitamina K i vitamina E“, ističe nutricionistkinja.

Ovo hranjivo voće trebalo bi da se redovno jede, a prema nutricionistkinji, oni koji žele da utiču na količinu holesterola, trebali bi jesti jabuke svaki dan.

„Jesti jednu jabuku dnevno odlična je navika za zdravo srce. Pektin u jabuci ne pomaže samo u snižavanju holesterola, već su polifenoli u jabukama povezani sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara“, tvrdi ona.

Ono što tvrdi Breher podudara se sa rezultatima istraživanja objavljenih 2020. godine u „American Journal of Clinical Nutrition“. Studija koju su proveli istraživači iz Velike Britanije i Italije pokazala je da konzumiranje jedne do dve jabuke dnevno može značajno da smanji količinu kolesterola, prenosi britanski Express.

Kao deo istraživanja, 40 ispitanika koji su jeli dve jabuke dnevno tokom osam sedmica, smanjilo je količinu holesterola. Istraživači su otkrili i da ljudi imaju zdravije krvne sudove nakon svakodnevnog jedenja jabuka, što je slično učinku viđenom kod drugih namirnica koje sadrže prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari