Treći, neizgrađeni golf teren u Srbiji sinoć u plamenu 1

Jučerašnji ponedeljak (10. jul), vrelo predveče oko 18,30 h u Zrenjaninu se rasplamsao požar u ograđenom i neizgrađenom golf terenu.

Naime, ovo je golf  teren u potpisanom ugovoru i najavi, „neophodan“ Zrenjanincima, a i ostalim građanima Srbije.

Požar nastao u bunjištu i nebrizi, na samo 10 m od kuća u ulici u kojoj je golf teren odavno trebalo da bude izgrađen. Požar se proširio unutar ograđenog dela do same ograde, na pojedinim mestima je izbio i van ograde i vrlo uplašio građane. Stanovnici su odmah pozvali vatrogasce. Posle jednog sata vatra je ugašena, a ulica ostala u dimu i gareži. Ko garantuje da požara u ovim vrelim danima neće opet biti?

Da se setimo da su Ugovor o izgradnji Golf centra u Zrenjaninu potpisali gradonačelnik Zrenjanina i finansijer, direktor Golf kluba „Sava”, Ivica Suturović 22. januara, 2016. Vrednost investicije je oko milion evra. Još da napomenemo da su ga bespravno ogradili devet meseci ranije. A da se i dalje ne zna ko je investitor (lice za čije potrebe se gradi objekat i na čije ime glasi građevinska dozvola).    

Još jedna neistina vlasti, a izgovor je „Mi smo dali zemljište, sadašnje stanje nije do nas“ pa ko da im veruje. Pitanja koja se nameću od strane naroda jesu: Što ste dali zemlju van urbanističkog plana i što ste dali, kad ste je već dali, nekome ko nije u stanju da završi projekat? Pitanja nemaju odgovora, a nema ni novog rešenja u vidu: „Kad investitor nije uradio ono šta je trebalo, oduzimamo im zemlju i vraćamo u staru funkciju zelenog pojasa“. Možda bi to i moglo kad bi sve bilo „čisto ugovoreno“. Računica je jasna, Zakon o planiranju i izgradnji se često menja, kako odgovara vlasti. Zato svi spekulišu, a onaj ko shvati poentu uzima pare tako što savetuje investitora gde da uloži novac, a kada investitor uloži novac onda nema nazad, dok ne izgradi nešto što nema veze ni sa prostorom ni potrebama građana. 

Marta 2015. su zrenjaninske napredno nestručne jedinice nepoštujući Zakon o planiranju i izgradnji i urbanistički plan, vandalski uništile gradski, zeleni pojas i proglasile ga golf terenom. Uništeno je biljno i životinjsko stanište i od tada samo ćutanje, prođoše više od dve godine, a nekad uređeno zelenilo se pretvorilo u smetlište, šikaru i neuredno grmlje.

Golf asocijacija se reklamira po televizijama, a od uređenog golf terena na klimavim nogama stoji samo skoro zaboravljena priča i potpisan ugovor.

Parola vlasti „Zrenjanin, grad dobrih investicija“ je činjenično dopunjena nemarom i namerom „Zagadimo zelenilo i dovedimo građane u opasnost od požara“ ili „Dajemo građanima lažnih igara, a za hleb neka se sami snađu! “

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari