Site name

Lažni profili Vlade Srbije na Fejsbuku i Tviteru

NAŠA PRIČA

Iako predstavlja neformalni vid komunikacije, vlade različitih zemalja odavno su uvele praksu komuniciranja sa građanima na društvenim mrežama na netu. Umesto da provode sate ispred kancelarija u potrazi za rešenjem, građani, zahvaljujući prisustvu vlasti na društvenim mrežama mogu da se upuste u direktan razgovor i dobiju eventualnu reakciju vlasti u najkraćem mogućem roku.

Piše: B. Č. Bačić

Beograd 10. avgust 2012. 18:49

U Srbiji, na Fejsbuku i Tviteru postoji više profila pod imenom Vlade Srbije, ali nijedan nije zvaničan, kažu za Danas u Vladi Srbije.

- Vlada Srbije nema profile na društvenim mrežama i ne namerava. Imamo sajt na kojem objavljujemo zvanična dokumenta i saopštenja, tako da nema potrebe za prisustvom na društvenim mrežama - objasnio je za Danas Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije za odnose sa medijima Vlade Srbije.

Sa druge strane, Vlada Hrvatske je veoma aktivna. Prema istraživanjima Burson-Marsteller agencije, uvrštena je među najkomunikativnije vlade u svetu, prve u Evropi. Društvene mreže koristi i za komunikaciju sa drugim vladama poput slovenačke i crnogorske. Iako Srbija nema zvaničan nalog, nije im promakao ni onaj lažni na Tviteru.

- Premijer Milanović čestitao je predsjedniku Vlade Srbije s porukom o nastavku suradnje i razvijanju dobrosusjedskih odnosa. Praćenje na Tviteru logičan je korak u okviru tih poruka. Komunikacija na Tviteru je ležernija i manje opterećena diplomatskim notanma, no ipak uvijek je u grubim granicama službene politike. Koliko znamo Vlada Srbije još uvijek nije potvrdila svoj službeni nalog, no veselimo se budućoj suradnji i preko Tvitera - objašnjava Fran Kušeta, devetnaestogodišnji mladić koji je deo onlajn tima hrvatske vlade i koji je i sam aktivan korisnik Tvitera na profilu @frankuseta.

Na pitanje kako bi trebala da izgleda buduća komunikacija Vlade Srbije sa građanima, Kušeta odgovara - Otvoreno i iskreno.

- Dvosmjerna komunikacija velik je potencijal koji svakoj vlasti nude društvene mreže. Kroz pravilnu komunikaciju lakše je provoditi teške i nepopularne mjere, a iste omogućavaju i kvalitetnije reakcije u krizama. Važno je imati mnogo strpljenja i razumijevanja za probleme građana. Ukoliko se dobro osmisli sadržaj, ažurno odgovara na pitanja i sluša što građani misle, oni će sigurno to nagraditi - zaključio je Kušeta.

Komunikacija sa srpskim tviterašima

Srpski tviteraši su nedavno pokrenuli inicijativu da se na putu od Zagreba ka granici sa Srbijom vrate putokazi za Beograd. Ova inicijativa je izazvala pažnju javnosti i same Vlade Hrvatske, od koje je usledio i odgovor preko Tvitera da oni nisu nadležni za postavljanje putokaza.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.