Žene u crnom sa još nekoliko nevladinih organizacija predaće danas otvoreno pismo na pisarnice Vlade Srbije, Narodne Skupštine i Predsedništva da se 11. jul proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici. Inicijativu su potpisale Žene u Crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Savez antifašista Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Akcija „11 jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite“ biće obeležena u parku ispred Predsedništva Srbije, nakon čega će biti održana scenska akcija Žena u crnom, Dah teatra, Autonomnog ženskog centra i Rekonstrukcije Ženski fond pod nazivom „Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala“. Potom će uslediti javno čitanje otvorenog pisma, koje će zatim biti uručeno na pisarnici Predsedništva Srbije.

„Zahtevamo da se 11 jul 1995, kada je počinjen najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, proglasi za Dan sećanja na genocid u Srebrenici. Tada su oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem i uz podršku režima Slobodna Miloševića ubile 8.372 osobe bošnjačke nacionalnosti. Javno priznanje i prihvatanje činjenica o genocidu u Srebrenici je naš dug prema žrtvama i preživelim genocida. Ravnodušnost prema patnjama žrtava genocida u Srebrenici nije samo negiranje njihovog, već i našeg ljudskog dostojanstva. Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“, poručuju Žene u crnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari