Iako je odgovorna za tromesečno kašnjenje isplate trudnicama i porodiljama, država i od njih naplaćuje solidarni porez. Naime, uprkos upozorenju stručne javnosti i zaštitnika prava građana Saše Jankovića, solidarni porez i dalje se naplaćuje trudnicama i porodiljama, kojima naknade stižu sa zakašnjenjem i zbirno za dva meseca, te prelaze iznos od 60.000 dinara.

Čitateljka Danasa Ivana Mrvić jedna je u nizu koja je tokom aprila primila naknade za trudničko bolovanje za januar i februar, ali joj je onda ukupna suma smanjena na ime solidarnog poreza.

– Zaposlena sam u Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Trenutno sam na trudničkom bolovanju. Najpre tri meseca nisam dobila ni jednu jedinu naknadu za zaradu (65 odsto) koje plaća država, a onda sam u aprilu dobila dve naknade, za januar i februar. Pošto sam u toku jednog meseca primila više od 60.000 dinara, odbijen mi je solidarni porez, kome inače ne podležem, jer mi plata ne premašuje pomenutih 60.000 dinara – ističe Mrvićeva. Ona dodaje da se obratila Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Ministarstvu finansija, ali da nijedan odgovor nije dobila.

– Na trudničkom sam od decembra prošle godine. Prvu naknadu, u skladu sa zakonom, uplatilo mi je preduzeće. Država treba da mi plaća naknadu od 1. januara, ali tri meseca trudnice nisu dobile ništa. Onda sam 1. aprila primila za januar 35.000, a 23. aprila 29.000 za februar. U centru gde sam zaposlena objasnili su mi da je iznos manji zbog solidarnog poreza – ukazuje Mrvićeva.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić kaže da slučaj Ivane Mrvić nije usamljen i da se događa svim trudnicama i porodiljama zaposlenim u javnom sektoru.

– Nekoliko članica sindikata javilo nam se sa istim problemom – zbog primene solidarnog poreza umanjena im je kumulativno isplaćena zarada. U pitanju su trudnička i porodiljska bolovanja. Nemamo podatke da je ijednoj od njih vraćen novac, odnosno ispravljena nepravda nakaradnom primenom zakona – naglašava Savić. Naš sagovornik navodi da nadležni u državi nisu uvažili preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića da se ovakvom primenom zakona trudnicama i porodiljama krše osnovna prava.

– Ministarstvo finansija nije postupilo po preporuci gospodina Jankovića. Naš sindikat se takođe obraćao Ministarstvu finansija, ali i predsedniku Vlade i prvom potpredsedniku. Odgovora nije bilo, niti je bilo šta urađeno da se nepravda ispravi – ističe Savić.

Kritika

Uprkos najavama da će solidarni porez biti ukinut, sindikati nemaju konkretnih informacija o tome, ali kritikuju i predloženo rešenje da se zarade umanje svima koji su zaposleni u javnom sektoru. Savić pita šta znači umanjenje zarada od 10 do 15 odsto i da li to znači da će one biti umanjene i nekom ko ima minimalnu zaradu, kao i da li je moguće isplatiti manje od minimalca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari