Na osnovu uzorka od 50 medija u Srbiji, vladin Savet za borbu protiv korupcije zaključio je da je kod 23 medija vlasništvo potpuno transparentno, dok je kod 27 netransparetno, delimično transparentno ili sporno. Naime, kod 14 medija vlasnici su netransparentni ili delimično transparentni, dok je kod najmanje 13 vlasništvo formalno transparentno, ali se u javnosti kao vlasnik tih medija percipira drugo lice, navodi se u „Izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji“, koji je juče objavio Savet za borbu protiv korupcije.

Prema njihovim nalazima, ukoliko se pogleda vlasnička struktura većine najuticajnijih medija u Srbiji, kod više od polovine krajnji vlasnik ili jedan od vlasnik je kompanija registrovana u inostranstvu. Tako se kao krajnji vlasnici pojavljuju pravna lica sa Kipra, Holandije, Britanskih devičanskih ostrva, Kajmanskih ostrva, Luksemburga, Austrije, Rusije, Nemačke i Švajcarske.

„Savet je u svojoj analizi primetio da je kod većine medija gde se pojavljuju kao vlasnici kompanije registrovane u inostranstvu gotovo nemoguće saznati njihovog pravog vlasnika. Pravi vlasnici su najčešće sakriveni iza niza kompanija registrovanih na udaljenim „rajskim“ destinacijama poznatim po formiranju „shell“ i „front“ kompanija gde se advokatske i konsultantske firme javljaju kao vlasnici u ime i za račun svojih klijenata, pravih vlasnika“, navodi se u izveštaju.

Analizom vlasničke strukture Savet je došao i do podataka i da određeni broj političara poseduje medije. Televizija TV Plus iz Kruševca nalazi se u vlasništvu firme Saco d.o.o., čiji je vlasnik Bratislav Gašić, ministar odbrane, potpredsednik SNS i bivši gradonačelnik Kruševca. TV Most sa regionalnom dozvolom je u vlasništvu Velimira i Nade Bajatović (po 50 odsto udela), roditelja Dušana Bajatovića, doskorašnjeg potpredsednika SPS i direktora Srbijagasa. TV Palma plus je u vlasništvu Autotransportnog preduzeća Palma iz Jagodine, a njen vlasnik je Dalibor Marković, sin Dragana Markovića Palme, predsednika Jedinstvene Srbije.

List Pravda, koji je prestao da izlazi, bio je delimično u vlasništvu Nemanje Stefanovića (48 odsto udela), koji je, prema pisanju medija, brat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Radio S je stanica iza čijeg vlasništva zvanično stoji firma AS media, a iza nje je firma S medija tim, koja je u vlasništvu Ljubinke Anđelković, majke funkcionera SPS Zorana Anđelkovića.

Savet za borbu protiv korupcije je u izveštaju naveo i da većina štampanih i elektronskih medija u Srbiji sa većinskim društvenim, odnosno državnim kapitalom je pod direktnom kontrolom političkih stranaka. Kako ističu, političari medije koriste kako bi očuvali privilegije dok su na vlasti i imali povlašćeni položaj u izbornim kampanjama.

„Druga forma direktnog političkog uticaja na neprivatizovane medije manifestuje se kroz njihove organe upravljanja. Ko će biti urednik, direktor ili član upravnog ili nadzornog odbora preduzeća, nakon svakog izbornog ciklusa određuju političke stranke, preko Vlade ili skupštine jedinice lokalne samouprave. Čak i u slučajevima kada se sprovode, javni konkursi su simulirani i njihov ishod je unapred poznat“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se tim povodom, a pozivajući se na istraživanje Dojče velea, ističe da je pet medija pod strogom stranačkom kontrolom – Radio Požarevac (Marko Savić – SNS), Apolo Novi Sad (Emilija Marić – SNS), RTV Kruševac (Đođre Kovačević – SNS), Radio Valjevo (Predrag Obućina – DSS) i Radio Subotica (Ljubiša Stepanović – SPS).

U izveštaju se dalje napominje da su glavni problemi sa finansiranjem medija iz javnih prihoda povezani sa finansiranjem medijskih usluga i oglašavanje državnih institucija, javnih i drugih preduzeća, subvencije i budžetska davanja, finansiranje medijskih projekata i davanje poreskih olakšica kao vid finansiranja.

Za razliku od izveštaja od pre četiri godine, kada je utvrđeno da je 25 miliona evra dato medijima iz budžeta Republike, AP Vojvodine i lokalnih samouprava, niko ne može pouzdano da kaže koliko novca su mediji dobili iz budžeta u 2014. godini.

Savet je analizirao i poslovanje javnog servisa sa marketinškim agencijama i utvrdio da je u periodu od 2011-2013, uporedno sa promenom vlasti i odnosa političkih snaga na političkoj sceni, primetna promena u strukturi kupaca marketinškog prostora na programima RTS.

„Saradnja RTS sa agencijom Direct Medija, koja je do kraja 2013. bila u vlasništvu Dragana Đilasa, pala je sa 8,49 miliona evra 2011. na 5,32 miliona evra 2013, a saradnja sa agencijom Media Pool, koja zastupa agencije Srđana Šapera, porasla je sa 3,26 miliona evra 2011. na 5,32 miliona evra 2013. godine. Prema ugovorima koje je RTS dostavio Savetu, Media Pool u poslovima sa RTS, pored agencija Šapera, zastupa i agenciju Second, iza koje, prema istraživanju BIRN, stoji Goran Veselinović, član GO SNS, koji je bio vlasnik agencije Block&Connect koja je potom promenila naziv u Right. Upravo je agencija Block&Connect za potrebe SNS zakupljivala reklamni prostor na programima RTS u predizbornoj kampanji 2012, pokazuju ugovori koje je Savet dobio od RTS“, piše u izveštaju.

„Danas“ transparentan


Vlasništvo lista Danas je u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije ocenjeno kao transparentno. „Danas su jedne od retkih novina koje ne karakteriše senzacionalizam, komercijalizacija i tabloidno novinarstvo“, ocenjuje se u Izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari