Više od četrnaest godina pošto je beživotno telo sudije Nebojše Simeunovića isplivalo na obalu Dunava u blizini hotela Jugoslavija, nema odgovora na pitanje ko je odgovoran. Jelena Simeunović, sestra pokojnog sudije, rekla je u izjavi za Danas da istraga ne postoji, jer bi otkrivanjem počinilaca „strašne stvari izašle na videlo“.


Prema njenim rečima, sudija Nebojša Simeunović je ubijen na zverski način zbog toga što se usprotivio nalozima tadašnjeg državnog vrha.

– On je u oktobru 2000. godine odbio da potpiše nalog za hapšenje jedanaestorice članova štrajkačkog odbora „Kolubare“ i dvojice tada opozicionih lidera, Borisa Tadića i Nebojše Čovića, i zbog toga je ubijen. U zapisniku istražnog sudije Branislava Todića piše da je on ubijen na jedan monstruozan način, ubrizgavanjem amonijaka u organizam – kaže Jelena Simeunović. Ona dodaje da je istražni postupak u slučaju ubistva njenog brata od samog početka bio farsa.

– Najpre je Okružni sud u Beogradu, još i pre nego što je pronađen, izdao saopštenje u kom su tvrdili da je moj brat izvršio samoubistvo, jer je navodno bio sklon alkoholu i imao problema sa srcem. Potom sam saznala, 2006. godine, da je ta istraga proglašena tajnom. Poslednje što sam čula o ovom slučaju je da je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac 2010. godine najavila obnovu istrage, ali od tada nemam nikakve informacije – ističe Jelena Simeunović.

Kako navodi, razlog zbog koga je ubistvo njenog brata tabu tema leži u činjenici da su u tom zločinu i njegovom prikrivanju učestvovale sve institucije države.

Punomoćnik porodice Simeunović advokat Milorad Panjević kaže za Danas da je istraga zapela u reformi reforme pravosuđa.

– Istražni sudija je pokrenuo istragu, ali je onda došlo do promene Zakona o krivičnom postupku, pa je taj slučaj prešao u ruke tužilaštva. Sada ne znam šta se sa tom istragom dešava – navodi Panjević i dodaje da bi ceo slučaj trebalo vratiti policiji.

– Operativnim radom na terenu jedino može da se dođe do identiteta počinilaca. Ne mogu sud ili sada tužilaštvo da odgovore na to – smatra Panjević. Prema njegovim rečima, slučaj sudije Simeunovića neće biti rešen dok god ne bude bilo političke volje za tim.

Do zaključenja ovog broja Danasa nismo mogli da dobijemo odgovor od Republičkog javnog tužilaštva o fazi u kojoj se nalazi istraga slučaja sudije Simeunovića.

Telo istražnog sudije Okružnog suda Nebojše Simeunovića pronađeno je 3. decembra 2000. u Dunavu kod hotela „Jugoslavija“. Poslednji put je viđen 6. novembra sa dvojicom prijatelja u bašti kafića u centru Beograda. Njegov nestanak tri dana kasnije prijavila je sestra Jelena Simeunović. Na telu, koje je zbog višednevnog stajanja u vodi počelo da truli, prema ranijim izveštajima, nije bilo tragova nasilja, a zbog nastalih oštećenja nije se moglo utvrditi da li je bio živ kada se našao u vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari