Projekat Pravo Danas je okončao osamnaestomesečni put kroz pravosudne lavirinte Srbije. Od 18. februara 2014, kada je projekat Pravo Danas počeo da izlazi, kao urednik dodatka, zajedno sa timom saradnika i dopisnika, svakodnevno smo pratili aktuelna dešavanja na na polju prava i poštovanja ljudskih prava u Srbiji.

Praktično, od početka realizacije projekta izašla su ukupno 424 broja. Trudili smo se da zadovoljimo glavne kriterijume projekta koji su se odnosili na pregovaračka poglavlja 23 i 24 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, ali i Danasove novinarske standarde o aktuelnosti tema i sagovornika.

eđu brojnim temama kojima smo se bavili bila su i poglavlja 23 i 24 Evropske unije o pravosuđu, bezbednosti i ljudskim pravima, kao i usklađenost domaćeg zakonodavstva sa ovim paragrafima Evropske unije. Objavljivani su ekskluzivni dokumenti i priče, poput one o sadržaju skrininga Evropske komisije za poglavlja 23 i 24, primedbi EU, ali i sadržaj optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije… Izveštavali smo sa suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, ali i sa izricanja presude u Međunarodnom sudu pravde po tužbi BiH protiv Srbije…

Za Danas Pravo govorili su predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije Dragoljub Milojević, tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Hasan Bubakar Dželou, kao i nekadašnja predsednica Međunarodnog suda pravde u Hagu Rozalin Higins i Ljubica Milutinović, sutkinja Vrhovnog kasacionog suda i članica Komisije za praćenje sprovođenja strategije reforme pravosuđa…

Redovno su pisali i Zoran R. Tomić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Momčilo Grubač, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta Union, kao i predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević… Nesebičan doprinos dao je i advokat Ivan Janković, s čijim smo dopuštenjem feljtonizovali njegovu knjigu „Kata Nesiba – Istinita i ilustrovana istorija jedne beogradske bludnice i njene borbe za ustavna prava, 1830-1851“.

Nedavno objavljeni separat na osam strana posvetili smo upravo pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i analizi napretka Srbije u tom procesu. Ocene nisu bile obećavajuće, uprkos drugačijim porukama vlasti. Ipak, nadamo se da je zahvaljujući ovom dodatku čitaocima sada bliža sva kompleksnost priključivanja i prilagođavanja srpskog pravosudnog sistema standardima EU. U međuvremenu, list Danas će napraviti pauzu u objavljivanju ovog dodatka, ali će nastaviti pomno da prati sve pravosudne prepreke na putu Srbije ka EU i naravno o njima izveštavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari