Advokatska komora Srbije (AKS) neće ultimatum ministra pravde udostojiti odgovorom, jer ne želimo da se spuštamo na taj nivo komunikacije. To smo zaključili na prekjučerašnjem sastanku Upravnog odbora AKS-a na kom su bili prisutni i članovi saveta AKS-a i svi predstavnici regionalnih advokatskih komora.

 Ministar pravde je od nas zahtevao da odustanemo od Uputstva za postupanje advokata tokom protesta upozorenja, a tvrdi da će, ukoliko to ne učinimo, pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti. Ja još nisam čuo da neko uputstvo može da bude predmet ocene ustavnosti. Ovaj potez ministra Selakovića govori o njegovoj nekompetenciji. Takođe, on se u obrazloženju svog dopisa poziva na Zakon o štrajku, govoreći nam da mi nemamo prava da nekome ko to želi zabranimo povratak na posao. Ta izjava nam je stavila do znanja da imamo posla sa čovekom koji ne zna šta je to advokatura, niti ga to zanima. Verovatno gospodin Selaković misli da smo mi zaposleni kod njega u ministarstvu ili možda misli da smo zaposleni u rudniku ili na železničkoj stanici, da advokati imaju status radnika. Zakon o štrajku se odnosi upravo na ljude koji imaju zasnovan radni odnos u nekoj firmi ili nekom državnom organu, a to sa nama nije slučaj. Tehnički, mi ne štrajkujemo. Vama novinarima lepo zvuči reč štrajk. Ali to što mi radimo nije štrajk, to je protest. Ova obustava rada predstavlja vaninstitucionalni način saopštavanja osećanja pripadnika jedne profesije. Znači da se na nas ne može odnositi Zakon o štrajku. Neka to bude besplatan pravni savet za ministra pravde – kaže u razgovoru za Danas Pravo Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Na koji način postavljanje ultimatuma u javnosti utiče na tok pregovora između predstavnika advokata i Ministarstva pravde?

– Kojih pregovora? Pa mi i protestujemo zbog sadržaja pregovora. Formalno, pregovori traju već pet meseci. Znate li vi da ljudi iz ministarstava pravde i finansija nisu za tih pet meseci dali jedan jedini predlog. Pregovori su demonstrativnog karaktera, samo da se pokaže da se vode, a zapravo su lišeni svoje suštine.

Pa o čemu se onda govori na tim sastancima, ako već nema pokušaja da se pronađe kompromisno rešenje?

– Ministar pravde mi je u ponedeljak rekao da advokati protestom urušavaju pravni sistem javnog beležništva. Ali, da bi nešto urušio, to najpre mora da bude ustanovljeno, što sa sistemom javnog beležništva nije slučaj. Notari su već zaustavili pravni promet u Srbiji. Na primer, ja sam poslao stranku pre nekoliko dana da overi ugovor o nepokretnosti. Beležnik mu je zakazao termin za maj sledeće godine. A notari rade samo dvanaest dana. Znači da danas kada bih ga poslao, verovatno bih dobio termin u septembru iduće godine. A šta ćemo sa strancima koji žele da investiraju u Srbiju? Umesto da mu advokat na aerodrom dovede beležnika kako bi mu ovaj samo overio unapred sastavljen ugovor, sada će investitor morati da čeka nekoliko godina. Osim ako investitor nije šeik i prijatelj premijera.

Šta će se dogoditi po isteku roka koji vam je dao ministar pravde?

– Mi smo jedinstveno odbacili sve to. Pa neka istekne rok. Onda će oni da urade šta misle da treba. Neka oni rade svoje, ali će se za godinu dana, možda i kraće, pokazati da je advokatura bila u pravu. To će da se desi kada građani ustanu i upitaju Vladu Srbije zbog čega oni moraju da čekaju godinama da, na primer, sklope ugovor o izdržavanju ili ugovor o prenosu nekretnina. Život će ih demantovati, a ne advokatura. Potpuno identičan sistem sa beležnicima je postojao u Sloveniji i Crnoj Gori. Nakon godinu dana, oba zakona su zamenjena, a jedan ministar je zbog Zakona o javnom beležništvu podneo ostavku.

Da li samo postojanje Uputstva za postupanje zaposlenih advokata tokom štrajka predstavlja znak da postoji nejedinstvo kod advokata? Šta poručujete advokatima koji smatraju da obustava rada nije adekvatan metod za ostvarenje ciljeva profesije?

– Protiv mene, predsednika AKS-e, Advokatska komora Beograda vodi disciplinski postupak zbog toga što sam pre dva meseca obustavio protest advokata. I ja se ne plašim. Mene će zaštiti ministar pravde, jer on štiti advokate koji obustavljaju proteste. Poručujem dragim kolegama koje se plaše da postupe kao ja i da se suoče sa disciplinskim postupkom.

Kako vidite rasplet štrajka?

– Za odgovor na to pitanje obratite se Velikom Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari