Duboko sam razočaran stavovima predsednika veća jer kompanija Delta trpi velike posledice zbog toga što mi je onemogućeno da putujem van Srbije, rekao je Miroslav Mišković u polemici sa sudijom Vladimirom Vučinićem juče pred Specijalnim sudom. Mišković je za sudskom govornicom protestovao zbog odluke sudije Vučinića da mu se ne vrati pasoš za putovanja u Holandiju i Italiju, kao što je to učinjeno krajem prošle godine kada je pre otvaranja hotela Kraun placa putovao u Englesku.


– Recite mi šta tražite za obezbeđenje kako bih ja mogao normalno da obavljam svoj posao dotle dokle za mene važi pretpostavka nevinosti. Ne može Delta da funkcioniše ako njen predsednik sedi u Srbiji. U Holandiji smo zbog mog neodlaska morali da uđemo u sudski proces pred tamošnjim sudom, ali ne bih o tome ovde govorio. U Italiji je trebalo da se dogovori posao vezan za region. Imamo dva velika posla u Americi. Da li ja treba da kažem partnerima sa kojima ugovaram posao od 50 miliona evra da mi daju pozivno pismo kako bih ja mogao da dobijem pasoš i da otputujem iz Srbije? To je ponižavajuće za Deltu. Na razne načine blokirano je ukupno 55 miliona evra imovine Deltine i moje lične, pa je li to nije dovoljno obezbeđenje. Spreman sam da potpišem da cela kompanija pripada državi ako se ne vratim iz inostranstva. Uostalom, ja sam se vratio tri dana pre početka procesa iz Londona, meni ne pada na pamet da bežim iz Srbije. Pa ja imam 8.000 radnika i stideo bih se pred njima da ne dođem u Srbiju. Nemam nameru da bežim, zašto me ne pustite normalno da radim? Ili me slobodno ponovo pritvorite, izneo je Mišković u sebi svojstvenom emotivnom obraćanju sudu.

– Vi ste u ravni sa ostalim optuženima. Mi ovde pratimo i osluškujemo dešavanja i u ovoj sudnici, ali i van nje, odgovorio je sudija Vučinić. On je u dužem pravnom objašnjenju ukazao da sud procenjuje prilikom svakog pojedinačnog zahteva za vraćanjem pasoša i izlaskom iz Srbije, neophodnost putovanja.

– To nije prava linija, već oscilirajuća odluka, tako da ne znači ako ste dobili ispravu prvi put za London da će se odobrenja nastaviti za Holandiju i Italiju. Argumentacija ovih zahteva nije bila dovoljna, niste dostavili pozivno pismo. Jemstvo koje ste položili od 12 miliona evra možda jeste najveće u regionu, ali je činjenica da ste privrednik za koga nisu nedostižni ni mnogo veći iznosi, odgovorio je sudija Vučinić.

Kao primer procene neophodnosti puta, Vučinić je pomenuo i da je Miškovićev sin Marko tražio pasoš da putuje van Srbije sa igračima FK Napredak na pripreme van Srbije. „Da li je to neophodnost“, rekao je Vučinić, dodavši da Miškoviću mlađem nije omogućeno da zbog ovog napusti zemlju.

Tokom jučerašnjeg suđenja za nezakonitosti prilikom preprodaje putarskih preduzeća, na kome su ostali optuženi iznosili odbranu, Miškovićev advokat Nebojša Maraš povukao je zahtev da Mišković putuje u Crnu Goru samo sa ličnom kartom.

O Raduloviću ništa

Miroslav Mišković nije dozvolio novinarima u pauzi suđenja ni da izgovore pitanje kako komentariše povratak u zemlju nekadašnjeg direktora C Marketa Slobodana Radulovića.

– Nemojte molim vas, rekao je Mišković.

Prvi put u karijeri Žalba

Sudija Vladimir Vučinić indirektno se osvrnuo i na svoj prigovor Visokom savetu sudstva, i žalbu Ustavnom sudu, da je na njega vršen pritisak posle odluke da Miškoviću dozvoli put u London.

– To što sam prvi put u karijeri morao da se obratim nadležnim državnim organima prilikom prve odluke ne dovodim u vezu sa ostale dve (Holandija i Italija, prim J. L.) i ne bih to komentarisao, rekao je sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari