Na tekst „Greh i vrlina Saše Jankovića“, koji smo objavili u jučerašnjem izdanju dnevnog lista Danas kao lični stav Momčila Grubača, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Union, krenula je prava lavina komentara na portalu danas.rs

Od nešto posle 22 sata u nedelju naveče, kada je tekst postavljen na portal, pa do podneva u ponedeljak, stiglo je više od 600, uglavnom negativno intoniranih komentara, u kojima se Saša Janković proziva zbog odgovornosti u slučaju Gojković, optužuje da ruši aktuelnu vlast uz pomoć Zapada i slično.

U brojnim komentarima su izneti zahtevi da Saša Janković podnese ostavku na funkciju zaštitnika građana, a od istražnih i pravosudnih organa se traži da pokrenu ponovnu istragu o slučaju starijem od dvadeset godina, kao i da procesuiraju Jankovića.

 

U svakodnevnom radu na sajtu Danasa, odobravamo više stotina komentara. Komentare koji na bilo koji način vređaju, insinuiraju, ili raspiruju bilo koji oblik mržnje, jednostavno brišemo. Naši najčitaniji tekstovi imaju po nekoliko desetina objavljenih komentara (ne računamo obrisane).



Činjenica da je na jedan tekst, koji je uz to lični stav autora koji nije član redakcije Danasa, za nešto više od 12 sati stiglo oko 600 komentara, navodi nas na osnovanu sumnju da je reč o takozvanim „botovima“ koji zarad njima znanih ciljeva pišu komentare po domaćim portalima.



Ti komentari su uglavnom „politički korektni“, dakle najčešće na sadrže eklatantne primere uvreda, pozivanja na mržnju bilo kakve vrste. Međutim, njihova brojnost, istovremeno i jednostranost, signalizira nam da je reč o „organizovanom komentarisanju“.



Takve komentare uglavnom brišemo jer njihova svrha nije da doprinesu interakciji sa autorima tekstova, ili da daju dinamizam u međusobnoj komunikaciji samih komentatora, već da promovišu jedan od mogućih stavova kroz masivnost komentara.



I ranije je bilo napada takozvanih „botova“ na naš sajt, ali nikada ovolikim intenzitetom. Prethodni slučaj se odnosio na tekst koji je najavljivao miting jedne stanke. Na taj tekst je stiglo oko trista komentara sa unisonim vrednosnim stavom, zbog čega smo ih obrisali.



Poručujemo našim vernim čitaocima i čitateljkama da se radujemo konstruktivnoj, nepristrasnoj, na časnim motivima zasnovanoj interakciji sa redakcijom Danasa i portala danas.rs, te da ćemo stoga nastaviti posvećeno da objavljujemo komentare koji zadovoljavaju elementarne etičke standarde.



S druge strane, smatramo da je istovremeno sasvim opravdano da ne odobravamo komentare koji nemaju za cilj kreiranje konstruktivnog dijaloga među čitaocima i čitateljkama portala danas.rs. Ovakve komentare nećemo odobravati ni ubuduće, bez obzira koji odnosno čiji stav zastupaju.



Autor je urednik portala
www.danas.rs

 

 

 Neki od komentara

•“Saša Janković dolaskom VBA provocira Gašića, a bolje bi mu bilo da se časno povuče sa funkcije na kojoj se nalazi. Da ode kod porodice Gojković i kaže joj: „Oprostite, Vaš sin se nije sam ubio“! Gde mu je savest?“



• „O zaštitniku svojih interesa suvišno je govoriti, njegova prošlost je rekla više od svih izgovorenih reči.“ „Saša Janković provocira vlast, a ima podršku sa zapada. On želi da dokaže kako ova vlast nepravilno funkcioniše. Na njegove provokacije ljudi iz vlasti reaguju, sukobi se neprestano gomilaju i tome nikad kraja. Najteže je porodici njegovog najboljeg druga.“



•“Čitajući tekstove o Saši Jankoviću, stičem utisak da je reč o mitskom biću koje ima sve vrline ovog sveta ili sve mane. Zavisi od ličnog stava autora teksta. Ne samo ovog. Sve sami lični stavovi koji zanemaruju realnost.“



• „Nisam pravnik, ali kao čovek smatram da nijedno krivično delo nikada ne zastareva. Sudilo se bivšim fašistima iz 2. svetskog rata (Artuković). Isto tako slučaj Gojković treba hitno pokrenuti. Ministar policije je svojom izjavom o zastarelosti slučaja napravio lapsus. Prema tome, zaštitnik građana Saša Janković ne sme više biti nedodirljiv i treba već jednom ponovo pokrenuti postupak u cilju dokazivanja istine, zbog roditelja nesrećnog mladića.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari