Bivši direktor privrednog društva „Jugoistok“ Igor Novaković (45), koji je i predsednik Okružnog odbora SPS i član Glavnog odbora te stranke, priveden je juče zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja u tom društvu tokom 2013. i prošle godine, zajedno sa još pet privedenih lica, pribavio protivpravnu imovinsku korist od više od 37 miliona dinara, potvrđeno je Danasu u Policijskoj upravi Niš.


Uz Novakovića su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj privedeni i P.V. (32), bivši šef njegovog kabineta u „Jugoistoku“ i sin predsednika niškog Gradskog odbora SPS Slavoljuba Vlajkovića, kao i odgovorna lica u niškom privrednom društvu „CIM grupa“ P.S. (42) i B.S. (33), odgovorno lice niške agencije „Account“ M.S. (37) i službenik „Telekoma Srbija“ N.J. (38).

Sumnja se da je Novaković u avgustu 2013. godine obustavio postupak javne nabavke sa beogradskim Institutom za istraživanja i projektovanja u privredi i bez raspisivanja novog tendera i potpisivanja ugovora angažovao „CIM grupu“ za obavljanje menadžerskih usluga u preduzeću, nakon čega je P.S. iz „CIM grupe“ fakturisao usluge u ukupnoj vrednosti od 30 miliona dinara. Osumnjičeni P.S. i Novaković su zatim navodno iz CIM grupe „izvlačili“ novac koji je uplaćivan iz „Jugoistoka“ preko dve „fantomske“ firme, koje je registrovala Agencija „Account“.

Takođe, sumnja se da su Novaković i njegov šef kabineta P. V. potpisali ugovor sa N.J. iz „Telekoma“ koji obuhvata aktivaciju usluge „biznet tarifne opcije“ za službene potrebe „Jugoistoka“, kao i dobijanje 769 mobilnih aparata za jedan dinar, namenjenih za iste potrebe, ali da je 281 aparat navodno završio u radnjama po Srbiji, čime su „osumnjičeni ostvarili protivpravnu korist od 6,3 miliona dinara“. Bivši direktor „Jugoistoka“ se sumnjiči i da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 944.000 dinara prilikom popravke službenog automobila u privatnom auto servisu u Svrljigu, iako je postojao ugovor za popravku službenog vozila sa ovlašćenim servisom.

Novaković je bio direktor „Jugoistoka“ od novembra novembra 2012. do marta 2014. godine, kada je razrešen zbog, kako je navođeno, „uočenih propusta u rukovođenju“. On je za naš list tada kazao da je smenjen jer se suprotstavio centralizaciji i beogradizaciji EPS-a, na štetu „Jugoistoka“ i drugih privrednih društava, kao i potezima koji vode ka privatizaciji ovog preduzeća. Neposredno pred razrešenje javno je kritikovao „brojne nepravilnosti“, pa i „kupovinu glasova“ na tadašnjim parlamentarnim izborima, a korišćenje službenog vozila „Jugoistoka“ za masovno postavljanje plakata sa likom Aleksandra Vučića na bandere u centru grada nazvao „zloupotrebom ovog preduzeća“, zbog čega je protiv grupe rukovodilaca i radnika pokrenuo disciplinski postupak.

Ko je Novaković

Igor Novaković dugogodišnji funkcioner SPS-a, a bio je i predsednik Gradske opštine Palilula, jedne od centralnih opština u Nišu. Iako na unutarstranačkim izborima krajem 2014. godine nije dobio podršku lokalnog članstva, kooptiran je u Glavni odbor SPS-a na predlog predsednika stranke Ivice Dačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari