Apelacioni sud u Nišu ukinuo je presudu Višeg suda kojom je poništena nezakonita odluka Skupštine grada Niša o imenovanju Ivana Vukovića za direktora Narodnog pozorišta uz obrazloženje da on ne ispunjava uslove prethodno sprovedenog javnog konkursa.


Miroljub Jovanović, tužilac u ovom slučaju i jedan od učesnika na konkursu, u otvorenom pismu je ocenio da je presuda Apelacionog suda pravno besmislena i doneta „u zagrljaju politike“.

U obrazloženju presude sudskog veća Apelacionog suda, kojem je predsedavala sutkinja Ivana Rađenović, kao najveći nedostatak presude Višeg suda označen je „propust“ da se utvrdi da li je Jovanović kao tužilac ispunjavao uslove konkursa za direktora Narodnog pozorišta. Prema mišljenju ovog veća, Viši sud je „propustio da oceni od kakvog je značaja činjenica da tužilac ima završen Fakultet zaštite na radu, koji ne spada u grupu fakulteta društvenog smera, već se radi o tehničkom fakultetu“. Konkurs je, naime, propisivao da budući direktor Narodnog pozorišta mora da ima najmanje sedmi stepen stručne spreme – umetničku akademiju ili fakultet društvenog smera, kao i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, što je navedeno i u članu 17 Statuta pozorišta.

– Nisam tužio Skupštinu grada zato što mene nisu imenovali već zato što su imenovali kandidata koji ne ispunjava uslove. U Vašoj odluci se, međutim, više bavite mojim statusom nego činjenicama koje je trebalo da proverite u odluci Višeg suda u Nišu koja poništava izbor direktora. Da ne komentarišem kako Vaša odluka i dalje afirmiše trend partijskog zapošljavanja i pogubno ugrožava smisao raspisivanja i realizacije konkursa – navodi Jovanović u otvorenom pismu predsedniku Apelacionog suda Draganu Jociću.

U ukinutoj presudi Višeg suda navodi se pored ostalog da je rešenje Skupštine grada o imenovanju Vukovića, inače kandidata SNS-a, od 29. novembra prošle godine, „nezakonito i doneto suprotno odredbi člana 17 Statuta Narodnog pozorišta“. U njoj se navodi da Vuković nema pet godina radnog iskustva jer je diplomirao 26. septembra 2012, a samo 14 meseci po sticanju diplome imenovan je za direktora rešenjem Skupštine. Sud nije prihvatio njegove dokaze da je radno iskustvo sticao i pre diplomiranja, kada je kao student pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu režirao nekoliko predstava.

Na sednici Skupštine grada za Vukovićevo imenovanje glasali su odbornici tadašnjih vladajućih stranaka (SNS, SPS i URS). Njegovu kandidaturu Skupštini predložili su skupštinski Odbor za imenovanje i Upravni odbor pozorišta, nakon javnog konkursa. Odbor se tom prilikom pozvao na mišljenje Udruženja dramskih umetnika Srbije, koje je Vukoviću „priznalo“ radni staž od pet godina, navodeći da je od treće godine fakulteta „samostalno i profesionalno u vidu zanimanja“ režirao pojedine predstave. Skupština nije uvažila mišljenje Ministarstva rada u kojem je precizno navedeno da on „ne ispunjava uslove za direktorsku funkciju jer nema radni staž od pet godina po sticanju fakultetske diplome“.

Vuković je, inače, još 18. septembra 2012. godine izabran za v.d. upravnika Narodnog iako je u to vreme još uvek bio student. On je u to vreme Skupštini grada dostavio biografiju u kojoj je naveo da je „diplomirani reditelj“. Predsednik skupštinskog Odbora za imenovanja i funkcioner SNS Dejan Jovanović rekao je da nije znao da Vuković još studira, a da mu fakultetska diploma nije tražena na uvid jer „to nije bilo bitno“.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) kazao je tada za naš list da je Vukovića za direktora Narodnog pozorišta predložio Savet za kulturu SNS-a, na čijem je čelu Radoslav Pavlović, koji je i savetnik za kulturu predsednika Srbije. Opozicija i deo javnosti upravo su Pavlovića označili kao političkog i pozorišnog zaštitnika aktuelnog direktora Narodnog.

Šamar

– I još jedan frapantan podatak. Partijski drugovi su svom kadriću iz Beograda (Ivanu Vukoviću, prim. aut.) izdejstvovali još jedno radno mesto u Nišu. Postavljen je za docenta na niškom Fakultetu umetnosti. Definisao bih to kao ozbiljan šamar niškom intelektualnom establišmentu – navodi u otvorenom pismu Jovanović, inače novinar koji je tridesetak godina radio u kulturi, a pored ostalog bio i pomoćnik direktora Narodnog pozorišta.

Kako je naš list već pisao, nakon radnog angažovanja na Fakultetu umetnosti Vuković je funkciju direktora u Narodnom počeo da obavlja sa pola radnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari