Godina koja je za nama bila je izuzetno turbulentna i obeležena značajnim, uglavnom pozitivnim, pomacima u pogledu stanja ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. Organizovana je prva Parada ponosa bez većih incidenata, doneta su važna strateška dokumenta, a počelo se i sa izradom novih. Čini se da pristup ljudskim pravima postaje sistematičniji i da se državne institucije danas više nego ikad otvaraju za LGBT ljudska prava – navodi se u Godišnjem izveštaju Organizacije za lezbejska ljudska prava – Labris o položaju LGBT osoba u Srbiji za 2014. godinu.

Kako se dodaje, dokaz za to su sastanci LGBT organizacija sa predstavnicima vladinih kancelarija i MUP, imenovanje oficira za vezu sa LGBT zajednicom, zajednička sednica skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i za evropske integracije, kao i uključivanje LGBT organizacija u izradu strateških dokumenata i skrining relevantnih poglavlja.

“Bilo bi mnogo više urađeno da Srbiju nisu zadesile kataklizmične poplave zbog čega je po prvi put odložena Parada ponosa, kao i javno slušanje za model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama u Skupštini Vojvodine. Zato u 2015. predstoji mnogo posla. Insistiranje na kontinuitetu organizovanja Parade ponosa i ispunjenju jasnih zahteva koje ona postavlja, nastavak na radu Platforme za jačanje uloge organizacija civilnog društva u cilju efikasnije zaštite prava i poboljšanja kvaliteta života građana drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, predstavljanje javnih politika koje će pomoći da se zahtevi LGBT organizacija jasnije artikulišu”, ističe se u Izveštaju.

Što se tiče izveštavanja medija, Labris navodi da se kompletan značaj Prajda svodi na bezbedonosno pitanje, čime se u centar događanja stavljaju državni organi, kao oni kojima treba odati priznanje zbog uspešnog odražavanja parade. S druge strane, sami LGBT aktivisti i populacija ovim načinom izveštavanja padaju u drugi plan.

“Kvantitativna istraživanja štampanih medija (Politika, Danas, Blic, Kurir, Informer) ukazuju na porast broja tekstova i povećanu medijsku pažnju posvećenu Prajdu u odnosu na 2013. Najznačajnije teme izveštavanja tokom prošle godine, prisutne u većini štampanih medija i TV emisija informativnog karaktera (RTS, B92, Studio B, Pink) su u vezi sa bezbedonosnom situacijom i organizaciji Parade”, piše u Izveštaju.

Kako se dodaje, spisak tema i kvalitativna istraživanja pokazuju, međutim, da je način medijskog izveštavanja o Paradi ponosa, uprkos povećanoj medijskoj pažnji, ambivalentan. Istraživanje takođe pokazuje da štampani, elektronski i novi mediji na nacionalnom nivou imaju različitu ulogu u medijskom izveštavanju o Paradi, kao i u procesu formiranja javnog diskursa o predstavnicima rodnih manjinskih grupa.

“Analiza LGBT sajtova kao i sajtova crkvenih i desničarskih organizacija pokazuje da novi mediji demonstriraju raznovrsnost politika predstavljanja rodnih manjinskih grupa i njihovih interesa kao i što potvrđuju radikalnost, ali i raznovrsne političke interese protivinika Parade ponosa”, navodi Labris. Izveštaj uključuje pregled najznačajnijih događaja za LGBT populaciju u Srbiji tokom 2014, a oslanja se na podatke iz arhive Labrisa i drugih LGBT organizacija u Srbiji.



Najbitniji događaji u 2014.

* Održana Parada ponosa u centru Beograda

* Obeležen Međunarodni dan ponosa šetnjom pod sloganom „Zona slobodna od mržnje“

* Tokom kulturnog programa koji je IDAHO Belgrade realizovao od 18. do 23. maja 2014. povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, prikupljan je novac i pomoć za pogođene poplavama;

* Održan peti po redu Prajd vik „Nedelja ponosa“

* Održana dvodnevna međunarodna konferencija „Budućnost pripada nama – LGBT prava na putu ka EU“ sa preko 180 učesnika/ca iz celog sveta

* Organizovan protest centralnim beogradskim ulicama zbog napada na učesnika međunarodne LGBT konferencije

* Početkom oktobra, usvojen Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018;

* Pokrenuta tužba za odštetu protiv Dragana Markovića Palme, koji je dan nakon objavljivanja pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu ponovo neosnovano optužio LGBT osobe za razne probleme u društvu

* Pravosnažno osuđene ubice transseksualke Minje Kočiš

* Lider pokreta „Obraz“, Mladen Obradović, koji je osuđen pravosnažno na četiri meseca kućnog pritvora, počeo da služi kaznu



Poverenici 18 pritužbi

“U 2014. zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije Poverenici za zaštitu ravnopravnosti podneto ukupno 18 pritužbi, što je znatno manji broj u odnosu na 2013. kada je podneto 25 pritužbi. Poverenica dala šest mišljenja od čega je u četiri utvrđena diskriminacija. Najviše pritužbi su podnela fizička lica, i to zbog diskriminacije u oblasti zapošljavanja i radnih odnosa”, navodi se u Labrisovom izveštaju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari