Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je juče da je završilo istražni postupak protiv pet lica osumnjičenih u predmetu „Štrpci“ i da će, na osnovu prikupljenih dokaza, narednih dana podići optužnicu.

Na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, istražni postupak se u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zajednički istražni tim je godinu i po dana, intenzivno, na području Srbije i BiH ispitao preko stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice, navodi se u saopštenju.

Akcijom dva tužilaštva 5. decembra 2014. godine uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih lica – pripadnika VRS i paravojne formacije „Osvetnici“ – pet na teritoriji Srbije i 10 na teritoriji BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su 27. marta 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Oni su osumnjičeni da su otete putnike odveli u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih hicima iz vatrenog oružja ubili i bacili njihova tela u Drinu.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine dok se još traga za telima Esada Kapetanovića, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Postupak u slučaju „Štrpci“ je primer efikasne saradnje dva tužilaštva na osnovu Protokola o saradnji jer se radi o ratnom zločinu gde se događaj ratnog zločina, njegove žrtve i svedoci, nalaze na području dve države, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari