Više od polovine građana odnosno 58,4 odsto kao preovlađujući motiv za investiranje na Berzi ističe mogućnost ostvarenja zarade, ali velika većina ili čak tri četvrtine samo delimično ili uopšte nije upoznato sa osnovnim pravima i obavezama koje sa sobom nosi vlasništvo nad akcijama. Reč je o rezultatima ankete pod nazivom „Koliko znate o berzi i akcijama?“, koju je Beogradska berza organizovala u saradnji sa dnevnim listom Danas.

Ukoliko bi se odgovori 125 anketiranih mogli preneti na celokupno stanovništvo, došli bismo do zaključka da, osim 58,4 odsto onih koji trgovanje akcijama vide kao mogućnost za zaradu, 21,6 odsto građana ulaganje na Berzi vidi kao alternativu štednji u banci dok 17,6 odsto njih nema motiv da ulaže jer smatraju da to zahteva veliko predznanje i veliku sumu novca. Jedan učesnik ankete, u formi komentara, izneo je mišljenje da trgovanje na Berzi zahteva pristup teško dostupnim informacijama i veliku sumu novca.

Dobru informisanost o tome gde se utvrđuje tržišna cena akcija iskazala je većina učesnika ankete (119 ili 95,2 odsto). Samo četiri učesnika ankete su mišljenja da se tržišna cena akcija utvrđuje u preduzeću, a dva da se utvrđuje u banci, a ne na Berzi. Ipak, na pitanje koje je, kroz više ponuđenih odgovora, trebalo da „proveri“ stepen poznavanja osnovnih prava koja proizilaze iz akcija, potpun i tačan odgovor dalo je nešto više od četvrtine anketiranih (26,4 odsto). S druge strane, na pitanje koje je trebalo da ponudi sliku o stepenu informisanosti javnosti o osnovnim pravima i obavezama koje proizilaze iz vlasništva nad akcijama, 28 učesnika ankete (22,4 odsto) istaklo je da je u potpunosti upoznato sa pravima i obavezama, 66 (52,8 odsto) delimično poznaje prava i obaveze, dok 31 učesnik ankete (24,8 odsto) ne raspolaže osnovnim informacijama o pravima i obavezama koje sadrži vlasništvo nad akcijama.

Najčešće korišćeno sredstvo za informisanje o Berzi jeste internet. Više od trećine anketiranih (47 učesnika ili 37,6 odsto) informacije sa Berze nalazi na različitim internet portalima, među kojima značajno mesto zauzima internet prezentacija Berze www.belex.rs koju koristi 19,2 odsto anketiranih. O kretanjima na Berzi, putem dnevne i nedeljne štampe, informiše se ukupno 18 ili 14,4 odsto anketiranih, dok su TV i radio, kao glavni izvor informacija sa Berze, navela dva učesnika ankete ili 1,6 odsto. Kretanja na Beogradskoj berzi ne prate 34 anketirana ili 27,2 odsto.

Zainteresovanost za edukaciju o osnovama berzanske trgovine iskazao je najveći broj anketiranih (107 ili 85,6 odsto), dok samo 18 učesnika ili 14,4 odsto od ukupnog broja ne nalazi interes u edukaciji o osnovama berzanskog poslovanja. „Imajući u vidu da se većina anketiranih nalazi u statusu akcionara i da je pritom više od tri četvrtine anketiranih samo delimično upoznato ili uopšte nije upoznato sa osnovnim pravima i obavezama koje sadrži vlasništvo nad akcijama, može se zaključiti da je stepen osnovnih znanja o berzanskom poslovanju, na relativno niskom nivou“, zaključuju stručnjaci Beogradske berze.

Struktura anketiranih

Da podaci ankete mogu da budu veoma pouzdani svedoči i struktura onih koji su odgovarali na pitanja. Od ukupnog broja učesnika ankete 72 ili 57,6 odsto ima status akcionara, dok 53 ili 42,4 odsto anketiranih nisu vlasnici akcija, pri čemu je na Berzi aktivno trgovalo 37 učesnika ankete ili 29,6 odsto dok 88 ili 70,4 odsto nema iskustva u berzanskoj trgovini.

Seminari

S obzirom na to da je velika većina anketiranih zainteresovana za edukaciju o osnovama berzanskog poslovanja, Beogradska berza podseća da već godinama organizuje seminare, besplatno ili uz plaćanje kotizacije zavisno od seminara. Detaljnije informacije mogu se naći na adresi http://www.belex.rs/ proizvodi_i_usluge/edukacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari