Nasednici Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije donetaje odlukao raspodeli dobiti za 2014. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti društva. Odobrena je isplata dividendi akcionarima NIS-a u iznosu od 25 odsto neto dobiti za prošlu godinu, te je u skladu sa time za isplatu dividendi izdvojen ukupan bruto iznos od 7,6 milijardi dinara, odnosno 46,85 dinara bruto po akciji. Nenad Gujaničić iz brokerske grupe Wise broker ističe za Danas da je iznos dividende realno zadovoljavajući, te da je NIS prošle godine ostvario dobre poslovne rezultate.


– Jedan od dokaza za to je i odluka o isplati dividendi akcionarima. Treba naglasiti da se NIS odlučio na taj potez iako je neto dobit kompanije u prošloj godini niži za 40 odsto nego u prethodnoj. Razlog za to su bile pre svega niske cene nafte na svetskom tržištu. Međutim i pored toga NIS je uspeo da ostvari solidne rezultate, što će omogućiti i isplatu dividendi. Realno je očekivati da će u narednim godinama iznos dividende i rasti – objašnjava Gujaničić.

Naš sagovornik ističe da državi Srbiji s obzirom na njen vlasnički udeo pripada gotovo 30 odsto vrednosti dividende. Građani koji imaju po pet besplatnih akcija dobiće po oko 200 dinara, naglašava Gujaničić.

Pravo na dividendu za 2014. godinu imaju svi akcionari NIS-a koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na dan akcionara VII redovne sednice Skupštine akcionara, odnosno 13. juna 2015. godine.

Osim toga, Skupština akcionara je usvojila finansijske izveštaje za 2014. godinu, konsolidovane finansijske izveštaje za 2014. godinu i izveštaje o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja i konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2014. godinu. Za revizora finansijskih izveštaja i konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2015. godinu izabran je PricewaterhouseCoopers d.o.o. Beograd. Na sednici Skupštine akcionara imenovani su i članovi Odbora direktora društva.

Na predlog većinskog akcionara, OAD Gasprom njeft, imenovani su Vadim Jakovljev, zamenik predsednika Izvršnog odbora i prvi zamenik generalnog direktora Gasprom njefta, zatim Kiril Kravčenko, član Izvršnog odbora i zamenik generalnog direktora za upravljanje inostranim aktivama Gasprom njefta, istovremeno i generalni direktor NIS-a, Aleksandar Bobkov, savetnik generalnog direktora Gasprom njefta, Aleksej Jankevič, član Izvršnog odbora i zamenik generalnog direktora za ekonomiku i finansije Gasprom njefta, Aleksandar Krilov, direktor Direkcije za regionalnu prodaju Gasprom njefta,i Anatolij Černer, zamenik predsednika Izvršnog odbora i zamenik generalnog direktora za logistiku, preradu i promet Gasprom njefta.

Za članove Odbora direktora na predlog Republike Srbije imenovani su Nikola Martinović, Goran Knežević i Danica Drašković. Za nezavisne članove Odbora direktora imenovani su Volfgang Rutenštorfer i Stanislav Šekšnja.

SkupštinaakcionarajeimenovalaNenadaMijailovićazapredsednikaodboraSkupštine akcionara za nadzor nad poslovanjem i postupkom izveštavanja akcionara društva, dok su za članove tog odbora imenovani Zoran Grujičić i Aleksej Urusov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari