Ruski Gasprom potvrdio je juče da bi isporuke gasa Ukrajini mogle biti zaustavljene, ukoliko Naftogas ne izvrši avansnu uplatu za sledeći mesec. „Prema jučerašnjim podacima, preostalo im je još 206 mcm već plaćenog gasa. Uzimajući u obzir dnevne količine gasa koje se povuku, zalihe bi mogle da nestanu do kraja ove nedelje“, kažu u Gaspromu. Dodaju da je sredinom prošle nedelje ukrajinski Naftogas počeo da naručuje abnormalne dnevne količine, bez nagoveštaja da će doći do dodatne kupovine gasa u skladu sa „zimskim paketom“.

– Da smo isporučili te visoke dnevne količine, Ukrajina bi već povukla sav gas. To bi ugrozilo isporuke Evropi. Ali pošto su se isporuke gasa nastavile u normalnim dnevnim količinama, imali smo vremena da pronađemo moguće rešenje takođe u razgovoru sa našim evropskim partnerima. U svakom slučaju, kraj ove nedelje će biti odlučujući – tvrde u Gaspromu i naglašavaju da Naftogas mora da nađe novac da kupi gas za mesec mart.

Ukoliko ne bude uplate, zaključuju u ruskoj kompaniji, isporuke Ukrajini neće biti moguće, a onda ostaje pitanje stabilnosti tranzita do Evrope, s obzirom na to da je nivo gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima na opasno niskom nivou za ovo doba godine.

Upravo zbog mogućnosti da dođe do zastoja u snabdevanju, ova tema danima je aktuelna i kod nas. Ministar energetike Aleksandar Antić već je u više navrata izjavljivao da Srbija ima dovoljne količine svih energenata, da redukcije snabdevanja gasom nisu najavljene i da neće biti poskupljenja struje, niti promene tarifnog sistema.

– Srbija ima apsolutno neophodne količine gasa koje stižu iz Rusije a situacija oko snabdevanja prati se iz dana u dan. Niti imamo redukciju niti najavu redukcije snabdevanja tim energentom i građani ne treba da brinu jer imamo dovoljne količine. Samo u Banatskom dvoru uskladištena je rezerva od 300 miliona kubika, a dodatne količine proizvodi i naftna industrija Srbije. Uz to, ukoliko bude potrebno, možemo na pojedinim mestima da izvršimo supstituciju mazutom – rekao je Antić napominjući da je za 16 toplana u kojima nije moguća zamena energenta, obezbeđena dovoljna količina gasa.

Antić je istakao i da je snabdevanje strujom stabilno, da proizvodnja električne energije pokriva domaće potrebe, čak je ima dovoljno i za izvoz. Istakao je da su netačne najave da će doći do promena u tarifnom sistemu i ukidanju jeftine tarife za struju. „Dok se ne završi grejna sezona, nema poskupljenja“, naglasio je on dodajući da će se o eventualnim poskupljenjima razmišljati tek kada se završe kalkulacije sa MMF i EBRD i napravi održiv sistem u Srbiji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari