Dva puta produžavani rok Telekomu Austrija istekao je juče, ali kako u Srbiji 3. maj nije bio radni dan, ponuda ovog operatera (ako je bude) za kupovinu Telekoma Srbija biće saopštena danas.

 Posle dve nedelje mirovanja i stišavanja strasti oko eventualnog odlaska direktora Branka Radujka s tog mesta, poslednjih nekoliko dana pojavila se još jedna vest – da će Austrijancima biti prodato 30 odsto srpskog Telekoma po ceni od 850 miliona evra, što je radna grupa koja prati prodaju odmah demantovala. Sve vreme otkad je u oktobru prošle godine raspisan tender radna grupa, ali i političari u vlasti, od premijera do predsednika Srbije, Cvetkovića i Tadića, bili su jasni i glasni da neće nacionalnog operatera prodati za manje od 1,4 milijarde evra.

Vlada je produžila rok Austrijancima, kao jedinim ponuđačima na tenderu za kupovinu domaćeg Telekoma, pre tri nedelje i to do 3. maja. Od tada do danas ništa se nije promenilo a vlada, kao i građani Srbije još uvek čekaju da vide da li će i koliko parče ovog privatizacionog kolača pripasti njima. Predsednik Radne grupe koja se bavi prodajom Telekoma, Vuk Đoković, kaže za Danas da za sve ovo vreme nije bilo nikakvih reakcija od Austrijanaca koji će verovatno „čekati poslednji trenutak“. On odbacuje mogućnost da bi rok jedinim zainteresovanim kupcima mogao ponovo da bude produžen.

– Dva puta smo odlagali. Mislim da su imali dosta vremena od marta do maja da odluče šta žele. Svako dalje produžavanje ne bi više imalo smisla – naglašava Đoković.

O tome da li će podići prvobitnu ponudu sa 950 miliona evra (plus 450 miliona evra koje bi uložili u naredne četiri godine) na minimum 1,4 milijarde u Telekomu Austrija još uvek ne žele da pričaju. „Nismo u poziciji da otkrivamo detalje „, rekla je Danasu šefica odeljenja za komunikacije u ovom preduzeću Ursula Novotni.

U međuvremenu u javnosti se barata različitim informacija i prave se scenariji u kom bi grčki OTE svojih 20 odsto udela ustupio Austrijancima u zamenu za VIP mobajl, što bi se donekle uklapalo u priču o prodaji 30 odsto državnog dela austrijskoj kompaniji.

Predsednik sindikata Telekoma, Miroslav Joksimović, kaže za Danas da veruje da će „agonija biti okončana danas“ i da je siguran da Austrijanci neće ponuditi 1,4 milijarde evra.

– Ili će se desiti novi produžeci i to u slučaju da Telekom Austrija ponudi 1,2 milijarde ili da OTE izađe iz Telekoma i zauzvrat uzme VIP. Druga opcija, ako se ovo ne desi, biće proglašavanje tendera neuspelim – ističe Joksimović. Ovakva prodaja nije ono što bi trebalo da se desi, napominje Joksimović, a mnogo bolje za državu bilo bi da zadrži strateško pravo nad operaterom, slično kao što je bilo sa OTE. Ukoliko Austrijanci, ipak, izvagaju da im se isplati da povećaju ponudu, u vlasništvo bi dobili obavezu vraćanja dugova za kupovinu vodećeg operatera u RS „m:tela“, ali i 51 odsto akcija jednog od najprofitabilnijih preduzeća u Srbiji, jer je prihod Telekoma u 2010. bio gotovo 165 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari