Prema informacijama predsednika Nadzornog odbora Jumka Branislava Popovića, juče je za mašinama bilo više stotina od oko 1.700 radnika. Većina je i dalje u štrajku, a juče su nakon višesatnog razgovora sa načelnikom Policijske uprave u Vranju Slađanom Velinovićem otkazali još jednu, drugu po redu, blokadu Koridora 10 kod Vranja.


– Štrajkači su imali konstruktivan pristup i shvatili su šta bi značila ponovna blokada magistralnog puta. Mi smo im predočili njihova prava, ali i zakonske obaveze koje slede u ovakvim situacijama, nakon čega su oni prihvatili predlog da ne blokiraju saobraćajnicu kod Vranja – pojasnio je za Danas nakon razgovora načelnik vranjske policije Velinović.

Predstavnici sindikata ASNS i Samostalnog, koji predvode višemesečnu obustavu rada, za naš list potvrili su da danas imaju sastanak sa ministrom Igorom Mirovićem u Vladi Srbije.

– Jedan od naših zahteva je isplata otpremnina radnicima koji za to imaju uslove i mi ćemo u tom pravcu voditi razgovor – ukazuje Snežana Veličković iz ASNS. Predvodnici štrajka juče nisu štrajkovali glađu, ali su bili u upravnoj zgradi.

Branislav Popović iz Nadzornog odbora Jumka potvrdio je za Danas da je još „uvek neizvesno imenovanje generalnog direktora“ što je u ingerenciji Vlade Srbije, ali nam je potvrdio da je od te funkcije odustao inženjer Božidar Đorđević, koji je prethodno bio jedan od stručnjaka u Jumku.

– On je odbio tu funkciju zbog aktuelne situacije u kompaniji, iako je bio jedan od najozbiljnijih kandidata za upražnjeno mesto generalnog direktora. To nam dodatno otežava funkcionisanje preduzeća, gde postoji već pozitivno raspoloženje da se uspostavi kontinuitet proizvodnje – precizirao je Popović.

Po njegovim rečima, danas bi trebalo da se normalizuje i proizvodnja u pogonima kompanije van Vranja, pre svega u Vladičinom Hanu, selu Radovnica i Bosilegradu, kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme za realizaciju dogovorenih poslova. Juče su robom, posle dužeg vremena, snabdeveni maloprodajni objekti Jumka u sedam opština Pčinjskog okruga. U Jumku i dalje postoji problem sa nedostatkom repromaterijala, kao i rešavanje ugovorenih poslova preko posrednika zbog blokade žiro računa preduzeća.

Da li je bilo štrajka glađu?

– Jedna TV kuća pokušala je poslednjih dana da snimi razgovor sa štrajkačima u upravnoj zgradi. Pozvali su me, ali sindikalaca nije bilo. Kada su kontaktirali jednu od predstavnica ona se javila od kuće. Ne znam šta je tamo radila, ali u fabrici nije štrajkovala – kaže za Danas Branislav Popović iz Nadzornog odbora Jumka. Neki mediji su objavili da su predstavnici sindikalaca stupili u štrajk glađu u upravnoj zgradi, ali tu vest nisu mogli da provere na licu mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari